Ексзаступник голови Хмельницької ОДА не задекларував свої борги – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство закінчило перевірку декларації колишнього заступника голови облдержадміністрації і знайшло там порушення.

Колишній заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Олексій Лисюк не вказав у декларації за 2020 рік свої борги.

Про це йдеться у висновках Національного агентства з питань запобігання корупції, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документах, у декларації за 2020 рік Лисюк не вказав свої фінансування на суму 313 044 грн. Ідеться про те, що він був поручителем за договором лізингу автомобіля Volkswagen Passat. Цей документ був укладений між ТОВ «Порше Лізинг Україна» та ТОВ «Інтер Буд-Строй».

Однак пізніше рішенням Рівненського міського суду Рівненської області за позовом ТОВ «Порше Лізинг Україна» до ексзаступника голови Хмельницької ОДА було стягнуто з Лисюка 301 296 грн. Станом на 31 грудня 2020 року, розмір заборгованості Лисюка перед ТОВ «Порше Лізинг Україна» складає 313 044 грн.

Сам експосадовець пояснив, що за вказаним договором заборгованість перед ТОВ «Порше Лізинг Україна» виникла у ТОВ «Інтер Буд-Строй». Він виступав лише гарантом. Проте такі пояснення НАЗК не враховані, оскільки є рішення суду.

Крім того, експосадовець не зазначив 187 248 грн зобов'язань за договором про відступлення права вимоги перед третьою особою. Вказані кошти рішенням суду було стягнути з декларанта. Сам Лисюк сказав, що цей борг був переуступлений на користь іншої особи.

Також Лисюк не задекларував позичені гроші третім особам в розмірі 191 178 грн. Ексзаступник голови Хмельницької ОДА намагався через суд стягнути кошти з боржника і суд позов задовольнив. Проте фактично гроші з боржника не стягнули. Сам Лисюк пояснив, що йому невідомо про надання позики третім особам, але НАЗК це не врахувало, оскільки є відповідне рішення суду.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на загальну суму 691 716 грн, що становить від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – вказують у НАЗК.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Ігор Палиця не задекларував видатки на передвиборчу кампанію. Також антикорупційне агентство вважає, що депутат Юрій Заславський не вказав у декларації вартість низки майна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: