Скільки треба відкладати, щоб купити квартиру у різних містах України

Читать на русском

Купівля власної квартири є доволі бажаною метою у суспільстві. Водночас вона потребує витрат багатьох ресурсів, як матеріальних, так і інших. До того ж, іпотечні ставки в Україні доволі високі. «Слово і діло» вирішило порахувати, скільки мешканцям найбільших українських міст треба відкладати, щоб купити власне житло.

Щоб підрахувати, скільки років треба відкладати на квартиру, ми брали до уваги середню заробітну плату у різних містах України станом на початок листопада, а з іншого боку – середню вартість однокімнатної квартири на первинному ринку.

Найдовше треба накопичувати кошти на квартиру у Львові. Там, щоб купити однокімнатну, треба відкласти 100 середніх зарплат (13 тис. грн). За умови, якщо щомісяця збирати кошти у розмірі середньої зарплати, придбати квартиру на первинному ринку можна буде через 8 років і 4 місяці.

Також майже 8 років доведеться відкладати на квартиру в Одесі. Середня вартість однокімнатної на первинному ринку становить 1,13 млн грн (93 середні зарплати для міста).

А от на однокімнатну квартиру у Києві потрібно буде збирати майже 6 років. Середня вартість такого житла в столиці становить 1,45 млн грн (71 середня зарплата). Водночас середня заробітна плата у Києві набагато вища, ніж в інших містах України – 20,6 тис. грн).

Наприклад, у Харкові на однокімнатну квартиру доведеться накопичувати також майже 6 років, але там і ціна житла набагато нижча (870 тис. грн), і середня зарплата (12,6 тис. грн). Але фактично, відкласти треба 69 середніх зарплат – майже так само, як і у столиці.

Схожа ситуація і з Вінницею. Щоби придбати там однокімнатну квартиру, треба заощаджувати 5 років і 10 місяців (70 середніх зарплат). Майже аналогічні показники у Сумах і Тернополі.

На власне житло у Житомирі потрібно збирати 7 років і 8 місяців (92 середні зарплати). Середня вартість однокімнатної квартири становить 1,09 млн грн.

У Чернівцях на квартиру треба відкладати 6 років і 10 місяців (82 середні зарплати). Середня вартість однокімнатної там становить 900 тис. грн.

У Дніпрі, Луцьку та Ужгороді на однокімнатну квартиру треба заощаджувати трохи більше 6 років. Водночас у Луцьку і середня вартість житла, і середня зарплата нижчі. На власну однокімнатну квартиру у Полтаві треба збирати 5 років і 5 місяців (65 середніх зарплат).

За п’ять років можна накопичити на квартиру у Запоріжжі (61 середня зарплата), Івано-Франківську (60 середніх зарплат), Кропивницькому (61 середня зарплата), Черкасах (60 середніх зарплат), Херсоні (65 середніх зарплат) та Чернігові (61 середня зарплата). При цьому найдорожчі квартири та найвища середня зарплата – у Запоріжжі.

4 роки і 9-10 місяців доведеться відкладати на квартиру у Хмельницькому (57 середніх зарплат) та Рівному (58 середніх зарплат).

Відкладати на квартиру в Миколаєві треба 3 роки та 11 місяці (47 середніх зарплат). Вартість однокімнатної квартири в середньому становить 660 тис. грн.

А от у Краматорську та Сєвєродонецьку купити квартиру можна на вторинному ринку менше, ніж за три роки. У Краматорську середня вартість однокімнатної квартири становить 250 тис. грн, а середня зарплата – 15,1 тис. грн (тобто відкладати треба 1 рік і 5 місяців). У Сєвєродонецьку вартість житла вища – 410 тис. грн, водночас зарплата нижча – 12,5 тис. грн.

До речі, для порівняння можна подивитися, як довго потрібно було збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири станом на 2018 рік.

Нагадаємо, раніше експерти спрогнозували, як здорожчають квартири.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: