Експерти спрогнозували, як зростуть ціни на квартири у 2021 році

Читать на русском
Ціни на квартиру можуть значно зрости за підсумками 2021 року. Експерти спрогнозували, як зростуть ціни на житло в Україні.
Інформатор

За підсумком 2021 року ціни на квартири в Україні можуть значно зрости. Залежно від класу житла і проєкту, вартість квадратних метрів може підскочити на 20-40%.

Таку думку висловили експерти, пише РБК-Україна.

За оцінками керівника відділу інвестицій та аналітики компанії «Інтергал-Буд» Анни Анісімової, залежно від локації, формату і концепції за підсумком року новобудови в сегменті комфорт+ подорожчають на 22-25%, в бізнес-класі – на 24%, а в еліт-сегменті – в середньому на 41%.

«Ціну вгору, насамперед, тягне подорожчання собівартості за рахунок прискореної інфляції, яка вже в першому півріччі цього року зросла до 9,5%. Водночас, пік інфляційних ралі на рівні 9,6%, за прогнозами НБУ, повинен був відбутися в III кварталі 2021 року», – зазначила Анісімова.

Ціни на квартири піднімуть слідом за ще одним подорожчанням: що відомоВартість ріелторських послуг може зрости мінімум на 2−3%. А паралельно з цим цілком імовірне штучне зростання цін на нерухомість.

Директор SAGA Development Володимир Даниленко також вважає, що ціни будуть рости, зокрема, під тиском собівартості.

За підсумком 2021 року нерухомість подорожчає більше, ніж минулого року.

«Тренд йшов до того, що рік ми закінчимо замість +21% з +30%, а то і трохи більше. І поки такі очікування зберігаються», – розповідає топ-менеджер SAGA Development.

Даниленко вважає, що фактор собівартості найбільше буде помітний в сегменті економ-класу, і саме в таких проєктах ціна квадратних метрів буде рости швидше, ніж, наприклад, в комфорт-класі.

Ще один фактор, який, на його думку, не дасть впасти цінам – наявний попит при низькій пропозиції.

«У Києві щорічно реалізується на первинному ринку близько 60 тисяч квартир, і це явно менше, ніж бажаючих. Середня розпроданість залишків по ЖК становить більше 60%. Це говорить про те, що нам ще довго потрібно заповнювати базу пропозиції. Найближчим часом при зростанні інфляції і доходів навряд чи будуть тенденції до зниження ціни», – наголосив Даниленко.

Нагадаємо, нещодавно експерти проаналізували новий податок на житло та оцінили, чи подорожчають квартири.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: