Транш МВФ: названо головні умови меморандуму з Україною

Читать на русском
У МВФ оприлюднили умови продовження кредитної програми з Україною, за якою можуть надати транш у 700 млн. доларів.
Данило Гетьманцевфото РБК-Україна

У МВФ оприлюднили умови продовження кредитної програми з Україною, за якою можуть надати транш у 700 млн. доларів. Одним із структурних маяків меморандуму є призначення глави САП до грудня.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у коментарі Інтерфакс-Україна у вівторок, 23 листопада.

Рік без траншів: чи є майбутнє у співпраці між Україною та МВФНардепи декларують намір реструктуризувати борги перед МВФ, а президент натякає на можливість перегляду умов співпраці із Фондом. Що відбувається у відносинах з МВФ та якими будуть наслідки у разі зупинення кредитування – аналізував Олександр Радчук.

За його словами, меморандум із МВФ передбачає призначення глави САП до грудня 2021 року та заходи щодо підтримки населення в період підвищення світових цін на газ.

«Більше того, меморандум містить намір «продовжити захищати вразливі верстви населення через достатні асигнування на соціальні програми». Маються на увазі субсидії. Не те що підвищення тарифів немає, навпаки - є заходи, спрямовані на підтримку населення в період підвищення світових цін на газ», – сказав нардеп.

Як зазначив Гетманцев, меморандум також передбачає ухвалення «ресурсного» законопроєкту №5600, покращення адміністрування акцизів, податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з продажу нерухомості та рентної плати.

Меморандум також передбачає продовження впровадження пенсійної реформи.

Крім того, Україна зобов'язується оприлюднити результати аудиту Фонду боротьби з COVID-19 до кінця цього року.

Серед намірів України – запуск Бюро економічної безпеки та ліквідація до кінця грудня цього року Державної фіскальної служби.

«Окремо вказується на послідовність грошово-кредитної та валютно-курсової політики. Мається на увазі інфляційне таргетування та зниження темпів інфляції», – уточнив Гетманцев.

Крім того, Україна зобов'язана забезпечити інституційну незалежність Національного банку, додав він.

Нагадаємо, напередодні МВФ ухвалив рішення про виділення Україні другого траншу та продовження програми Stand-вy.

При цьому в ОПУ допускали отримання двох траншів МВФ до кінця року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: