Зеленський ветував закон про держфінансування партій

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський ветував та повернув на доопрацювання законопроєкт 5253-1 про звіти щодо фінансування партій.
Володимир Зеленськийскрін з відео

Президент України Володимир Зеленський повернув зі своїми пропозиціями до Верховної ради на доопрацювання закон, який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

Про це повідомляється на сайті українського парламенту.

Гроші на демократію: чи допомагає держфінансування розвитку партійного життяДержавне фінансування партій усе менше сприяє появі конкурентного партійного середовища. Чому так відбувається і як цьому можна зарадити – аналізував політолог Олександр Радчук.

Законопроєкт №5253-1 повернуто з пропозиціями президента 18 листопада і цього ж дня направлено на розгляд профільного Комітету з питань правової політики.

Верховна рада ухвалила закон про зміну процедури припинення фінансування партій 2 листопада.

Проте вже 9 листопада голова НАЗК Олександр Новіков закликав президента України Володимира Зеленського накласти вето і повернути на доопрацювання Раді закон, який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

В НАЗК наголосили, що у законопроєкт №5253-1 під час голосування депутати внесли зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

Зокрема, закон містить окремі норми, які продовжують створювати передумови для непрозорої діяльності політичних партій, оскільки він не поновлює звіту партій, який було припинено на початку 2020 року через карантинні обмеження, викликані пандемією.

Крім того, закон дозволяє партіям звітувати не про всі свої фінансові зобов'язання та дозволяє не вважати вкладами на користь партії роботи, товари або послуги, необхідні для протидії COVID-19 без визначення періоду дії цієї норми (безстроково), заявляли у НАЗК.

Нагадаємо, раніше НАЗК знайшло порушення у фінансуванні трьох партій.

За даними соцопитування, до Ради могли б пройти сім партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: