Подкаст «Словом» за 19 листопада: кліматичні виклики та виплати для вакцинованих в інших країнах

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 19 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про сучасні кліматичні виклики для планети та людства, і пакт Глазго. Про те, скільки невакцинованих співробітників вітчизняних міністерств відсторонили від роботи. Про заклади освіти, які мають можливість повернутися до звичайного формату роботи. А також про те, які виплати отримують громадяни різних країн у якості заохочення до вакцинації. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Кліматичні виклики та Пакт Глазго

У Глазго завершився двотижневий екологічний саміт ООН, який був першим з моменту укладання Паризької угоди у 2015 році. Перед закриттям саміту було затверджено спільну декларацію – Кліматичний пакт Глазго, який підписали делегації майже 200 країн.

Ще минулого саміту, коли було підписано Паризьку угоду, країни домовилися у XXI столітті утримати глобальне потепління у межах 1,5 градуса за Цельсієм. Адже, за прогнозами вчених, до кінця століття Земля нагріється на 2,7 градуса, а це призведе до неминучої катастрофи.

Щоб утримати підвищення температури в заданих межах, до 2030 року потрібно зменшити глобальні викиди вуглекислого газу на 45%, а до 2050 року – взагалі до нуля.

Близько 120 країн, на частку яких припадає близько 90% світових лісів, зобов'язалися до 2030 року зупинити їхнє зникнення. Понад 100 країн зобов'язалися до 2030 року скоротити викиди метану на 30%, ще 40 країн – взагалі відмовитися від метану (але в який термін не уточнюється). До 2040 року понад 40 держав узяли на себе зобов'язання відмовитись від використання вугілля в енергетиці.

Близько 100 представників урядів, міст, штатів та великих підприємств готові до 2040 року перейти на автомобілі з нульовим рівнем викидів. І лише 13 країн вирішили припинити продаж вантажного транспорту, який працює на викопному паливі. 450 компаній із 45 країн, на частку яких припадає 40% світових фінансових активів, до 2050 року мають повністю скоротити викиди парникових газів.

Президент України Володимир Зеленський також виступав на екологічному саміті та нагадав, що мета України до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% (від рівня 1990-го), а не пізніше 2060 року – досягти кліматичної нейтральності.

Нагадаємо, в ООН підготували перший за сім років великий звіт щодо клімату. Основні дані з нього – можна подивитися на нашій компактній інфографіці.

Про те, що таке насправді «глобальне потепління», і який вплив воно має на планету та життя людей – дивіться у спеціальному відео від «Слово і діло».

В яких міністерствах відсторонили найбільше невакцинованих посадовців

В Україні з 8 листопада обіцяли почати відсторонювати від роботи представників деяких професій, які не вакцинувалися від коронавірусу. Йшлося про працівників освіти, центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів, а також працівників місцевих адміністрацій.

У Міністерстві економічного розвитку нам повідомили, що з 8 листопада вони відсторонили від роботи 18 співробітників. Після цього 11 із них таки вакцинувалися від коронавірусу, 7 – ні.

У Міністерстві закордонних справ спочатку відсторонили від роботи 6 осіб, один із відсторонених потім вакцинувався. Таким чином в МЗС не допустили до роботи п’ятьох співробітників.

У Міністерстві розвитку громад та територій за відмову від вакцинації відсторонили 9 співробітників, у Міністерстві юстиції – 7, у Міністерстві ветеранів, Міносвіти та Мінстратегпромі – по 2.

Крім того, ще по одній людині відсторонено від роботи в Міністерстві фінансів, МОЗ, Мінспорту та МВС.

У Секретаріаті Кабміну «Слово і діло» повідомили, що у них станом на 8 листопада налічувалося 665 працівників. З них 98,3% вакцинувалися однією або двома дозами, або нещодавно перехворіли на коронавірус. Скільки ж співробітників відсторонили – так і не відповіли. Відповіді на запити не надали також у Мінекології, Мінкульті, Міністерстві аграрної політики та Міненерго.

В якому з міністерств наразі найбільше відсторонених співробітників - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Нагадаємо, з 9 грудня обов'язковою буде вакцинація для працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; установ та закладів, що надають соціальні послуги; підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Надалі МОЗ планує знову розширити перелік професій для обов'язкової вакцинації. Зокрема, до нього можуть включити й медиків.

Які освітні заклади повернуться до нормального режиму роботи

Міністерство освіти звернулося до місцевих органів влади з проханням повернути очний освітній процес у школах, оскільки більшість учителів вакцинувалися від COVID-19. З 22 листопада до звичайного формату навчання повернуться столичні школярі, в інших обласних центрах також намагаються повернути дітей за шкільні парти.

Попри те, що можливість працювати в очному форматі є, а невакцинованих вчителів мають усунути від занять, половина українських шкіл, за даними Міністерства освіти, все одно перейшла на дистанційну роботу.

Такий підхід розкритикували й в офісі омбудсмена, і в уряді. Людмила Денисова заявила, що деякі фактори під час онлайн-навчання порушують права дітей на здобуття якісної освіти: низька якість інтернету, відсутність належного контролю батьків, відсутність належних умов для організації дистанційного навчання, труднощі з одночасним доступом учнів до техніки сім'ї з кількома дітьми.

За даними Міністерства освіти на 18 листопада, повністю вакцинувалися від коронавірусу майже 84% від загальної кількості працівників закладів загальної середньої освіти. Щонайменше одну дозу отримали 96,1% працівників шкіл.

Найбільше педагогів щеплено у Луганській області – 92,4%, Харківській – 92,2%, Черкаській – 91,6%.

Найгірші показники – у Рівненській, Тернопільській та Закарпатській областях – там жодної дози вакцини ще не отримали близько 7% вчителів.

Скільки педагогів відсторонили від роботи та як працюють школи в обласних центрах - про це читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі на порталі та в телеграм-каналі.

Гроші та привілеї: як заохочують до вакцинації в інших країнах

В Україні з 19 грудня можна буде отримати «віртуальну» 1 тисячу гривень за повний курс вакцинації. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, гроші можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком. Ці кошти не будуть оподатковуватися та не вплинуть на отримання субсидій.

Між тим, у Греції молоді за щеплення 1 дозою вакцини платять 150 євро (за актуальним курсом, 4 500 грн).

У Латвії громадяни категорії 60+ протягом 5 місяців (з листопада до березня) отримуватимуть щомісячні виплати у 20 євро (загалом 3 тис. грн).

У Нью-Йорку, США, громадянам платять по 100 доларів (2 651 грн) за вакцинацію 1 дозою. Також 100 доларів ‒ батькам за вакцинацію дітей.

У Грузії за отримання 1 дози вакцини пенсіонерам платять по 200 ларі (1 666 грн). У Сербії громадянам, які отримали першу дозу вакцини від коронавірусу, видають 3 тисячі сербських динарів (780 грн).

Які бонуси за вакцинацію виплачують в різних країнах світу - можна подивитися на нашій інфографіці на сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: