COVID-19 в Україні: скільки вчителів відсторонили від роботи та як працюють школи в облцентрах

Читать на русском
Як працюють школи в обласних центрах, скільки вчителів вакцинувалися від ковіду, а скільки відсторонили від роботи, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Міністерство освіти звернулося до місцевих органів влади з проханням повернути очний освітній процес у школах, оскільки більшість учителів вакцинувалися від COVID-19. З понеділка на навчання повернуться столичні школярі, в інших обласних центрах також намагаються повернути дітей за парти. «Слово і діло» розібралося, скільки вчителів вакцинувалися, скільки відсторонили від роботи через відсутність щеплення та як працюють школи у різних містах.

Як мають працювати школи в умовах адаптивного карантину

Установи освіти можуть працювати без істотних обмежень в очному форматі лише у «зеленій» зоні.

Після виходу із «зеленої» зони навчальні заклади можуть працювати в очному форматі лише за умови, що у 80% працівників є:

  • жовтий сертифікат COVID, що підтверджує вакцинацію однією дозою;

  • зелений COVID-сертифікат, що підтверджує вакцинацію двома дозами;

  • міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

  • сертифікат про те, що людина нещодавно перехворіла на коронавірус.

У «червоній» зоні карантину можуть працювати тільки ті навчальні заклади, де від коронавірусу вакциновано 100% працівників. Водночас дитячі садки та початкові класи можуть працювати у звичайному форматі.

Незважаючи на те, що можливість працювати в очному форматі є, а невакцинованих вчителів мають усунути від занять, половина українських шкіл, за даними Міністерства освіти, все одно перейшла на дистанційну роботу.

Такий підхід розкритикували і в офісі омбудсмена, і в уряді. «Українські школи мають повернутися до очного формату навчання. Абсолютну більшість українських учителів вакциновано. І ми вдячні їм за таку відповідальну позицію. Тому ще раз звертаємося та закликаємо місцеву владу повернути дітей за парти», – заявив днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Омбудсмен Людмила Денисова, своєю чергою, заявила, що деякі фактори під час онлайн-навчання порушують права дітей на здобуття якісної освіти: низька якість інтернету, відсутність належного контролю батьків, відсутність належних умов для організації дистанційного навчання, труднощі з одночасним доступом учнів до техніки сім'ї з кількома дітьми.

Скільки вчителів вакцинувалися від коронавірусу

За даними Міністерства освіти на 18 листопада, повністю вакцинувалися від коронавірусу понад 544 працівники шкіл або майже 84% від загальної кількості працівників закладів загальної середньої освіти. Щонайменше одну дозу отримали 96,1% працівників шкіл.

Найбільше педагогів щеплено у Луганській області – 92,4%, Харківській – 92,2%, Черкаській – 91,6%.

Найгірші показники – у Рівненській, Тернопільській та Закарпатській областях – там жодної дози вакцини ще не отримали близько 7% вчителів.

У Києві, за даними міськадміністрації, вакцинувалися понад 95% освітян.

Скільки педагогів відсторонили від роботи

Загальної статистики Міністерство освіти чи МОЗ не дають, її потрібно шукати за регіонами. При цьому, наприклад, у КМДА заявили, що не рахують відсторонених від роботи вчителів.

За даними Міністерства освіти на 9 листопада, не вакцинувалися від коронавірусу понад 36 тисяч працівників навчальних закладів (5,6%). Відсторонили через це 9,6 тисячі людей.

За даними «Нової української школи» на 9 листопада, кількість відсторонених від роботи вчителів така:

  • Рівненська область – 914 осіб (3,2% від усіх працівників середньої освіти);

  • Волинська область – 647 (2,6%);

  • Хмельницька область – 358 (1,7%);

  • Черкаська область – 358 (1,6%);

  • Житомирська область – 307 (1,3%);

  • Чернівецька область – 176 (1,1%);

  • Полтавська область – 219 (0,93%);

  • Сумська область – 151 (0,9%);

  • Вінницька область – 173 (0,75%);

  • Закарпатська область – 148 (0,53%);

  • Львівська область – 217 (0,47%);

– Харківська область – 105 (0,29%).

По решті регіонів дані уривчасті. Наприклад, 15 листопада стало відомо, що у Харківській області до роботи не допущено 1 тисячу 229 працівників освіти.

Як працюють школи в обласних центрах

Школярі Києва з 1 по 11 клас із понеділка, 22 листопада, повернуться до очного формату навчання. Загалом школи не працювали з 23 жовтня – спочатку були канікули, потім перейшли на дистанційне навчання.

Дистанційку мер Віталій Кличко пояснював тим, що у столиці госпіталізують дедалі більше хворих на коронавірус дітей. Тепер ситуація стабілізувалася.

У Львові учні 1-4 класів повернулися за парти ще 15 листопада. Учні 5-11 класів зможуть вийти на навчання з 22 листопада за умови 100% вакцинації працівників установ.

В Івано-Франківську 5-11 класи у деяких школах повернулися до навчання 18 листопада. З понеділка на очне навчання переходять усі школи, де щеплено 100% персоналу.

У Тернополі повноцінно працюють усі школи, адже у місті від коронавірусу вакцинувалися 97% працівників освіти.

Вінниця та область з 18 листопада перейшли до «червоної» зони. Початкова школа працюватиме в очному режимі, а майже всі 5-11 класи підуть на дистанційне навчання. Загалом дистанційку запровадять 38 із 50 комунальних та приватних шкіл.

Яких карантинних правил повинні дотримуватися в школах і дитсадкахЯких карантинних правил повинні дотримуватися в дитсадках, чи повинні школярі носити маски, чи можуть батьки заходити в установи освіти – в матеріалі Слово і діло.

У Харкові більшість шкіл працює у звичайному режимі, невакцинованих вчителів від роботи відсторонили.

Учні початкових класів у Луцьку навчаються у звичайному форматі, водночас лише одна школа у місті сьогодні повернула учнів старших класів за парти.

У Рівному школи з 15 листопада поступово повертаються до очного режиму навчання. Усі молодші класи продовжують працювати у звичайному режимі.

У Дніпрі станом на 15 листопада 139 із понад 180 шкіл проводили навчання в очному режимі.

У Хмельницькому та Херсоні в очному форматі працюють школи, де від коронавірусу вакцинувалися 100% працівників.

У Чернівцях з 15 листопада усі школи міста переходять із дистанційного на очне навчання. Старші класи у Житомирі теж вийшли на навчання, дистанційно працюють лише п'ять шкіл. У Черкасах до кінця поточного тижня усі школи також повернуться на очне навчання.

У Полтаві та Ужгороді усі школи працюють у звичайному режимі ще з 1 листопада. У Кропивницькому – теж.

Більшість шкіл в Одесі перебувають на онлайн-навчанні. Міська влада сподівається, що частина 5-11 класів займатися від 22 листопада. Але все залежатиме від рівня вакцинації вчителів.

У Запоріжжі з 15 листопада за парти повернулися молодші класи, а також учні шкіл, де вакциновано від COVID-19 100% працівників. Така сама ситуація і в Чернігові.

У Миколаєві з 17 листопада повернулися до очного навчання 43 школи з 63. Також у школах навчаються молодші класи, решта – на дистанційці.

У Сумах з 17 листопада очно займаються лише діти з 1 по 4 класи. Решта – на дистанційному навчанні.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я закликала не закривати школи під час пандемії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: