Гривня подешевшала за індексом Біг Мака

Читать на русском
За півроку курс гривні до долара за індексом Біг Мака подешевшав. Якщо в січні він становив 10,95, то зараз зріс до 11,5.
Слово і діло

За півроку курс гривні до долара за індексом Біг Мака подешевшав. Якщо в січні він становив 10,95, то зараз зріс до 11,5.

Про це свідчать дані The Economist.

Індекс борщу: як змінювалася вартість української страви з 2015 рокуП'ятилітрова каструля борщу в 2015 році коштувала 46,74 гривень. Сьогодні на ці гроші можна зварити тільки 3,5 літра.

У США бургер Біг Мак коштує 5,65 долара, тоді як в Україні - 65 гривень, тобто трохи більше 2,3 долара. Таким чином, за розрахунками аналітиків, долар в Україні має коштувати 11,5 гривні. Хоча зараз курс української валюти складає 27,2 гривні за долар. Таким чином, гривня недооцінена на 57,7%.

При цьому в рейтингу Недооціненість національних валют гривня поліпшила позиції і опинилася на восьмому місці, хоча була на п'ятому.

Як відомо, за відправну точку індексу є ціна на Біг Мак у Сполучених Штатах Америки, країні, звідки долар родом. А далі цю цифру порівнюють з вартістю такого ж бургера в будь-якій країні світу. За основу розрахунків взяли ціну звичайного бутерброда, оскільки це - своєрідний аналог продуктового кошика, так як у ньому є хліб, м'ясо та овочі.

За вісім років шашлик в Україні подорожчав в 2,5 разиШашлик для сім'ї в цьому році обійдеться в 289,76 грн. За вісім років вартість зросла в 2,5 рази.

В Україні замість індексу БігМака використовують індекс борщу, за яким легше відстежити коливання вартості базових продуктів, а також купівельну спроможність середньостатистичного українця.

Почалося літо, карантин в Україні трохи послабили, а значить можна планувати пікнік. «Слово і діло» вивело індекс шашлику, в який включена вартість відпочинку на природі для сім'ї з двох дорослих і двох дітей.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: