Повені в Європі лише початок кліматичних катастроф – вчені

Читать на русском
Аномальні зливи в Західній Європі, які призвели до масштабних жертв і руйнувань, будуть повторюватися все частіше через зміни в атмосфері, викликані глобальним потеплінням
Повінь у НімеччиніReuters

Повені в Європі - тільки початок більш серйозних катастроф. Найближчим часом світ очікують серйозні паводки, а також рекордна спека через кліматичні фактори - глобальне потепління, перепади температур і приливно-відливні аномалії.

Про це заявили дослідники з Інституту метеорології та кліматичних досліджень технологічного інституту Карлсруе, а також Інституту атмосферних і кліматичних наук в Цюріху, повідомляє Deutsche Welle.

Аномальні зливи в Західній Європі, які призвели до масштабних жертв і руйнувань, будуть повторюватися все частіше через зміни в атмосфері, викликаних глобальним потеплінням. Вчені пояснили: плюс один градус Цельсія до температури повітря призводить до того, що атмосфера поглинає на 7% більше вологи. А це призводить до збільшення кількості опадів у довгостроковій перспективі. Тобто, в теплому світі дощі йтимуть частіше.

Є й інші фактори. Істотну роль в природних катаклізмах грають потоки повітря. Вони переміщують райони високого і низького тиску в помірних широтах. Як правило, ці переміщення відбуваються швидко. Проте дослідники вважають, що в останні роки західний вітер дещо ослаб, і рух повітряних потоків дестабілізувався. Циклони й антициклони на більший час затримуються над певними регіонами та провокують або тривалі опади з повенями, або затяжну і сильну спеку з лісовими пожежами.

Ще один фактор - приливно-відливні аномалії. Через зміщення осі обертання Місяця найближчі десять років припливи та відливи будуть, відповідно, вище і нижче, ніж завжди. Це звичайне явище, яке повторюється кожні 18 років, але в сумі зі зміненими кліматичними умовами воно може стати небезпечним через аномально високого підняття рівня Світового океану.

Нагадаємо, що негода обрушилася на захід Німеччини 13 липня ввечері, в ніч на 15 липня ситуація значно погіршилася. Хаос приніс ураган «Бернд». Станом на 18 липня на заході Німеччини кількість жертв в результаті катастрофічної повені вже досягла 156.

Раніше ми повідомляли, що в Бельгії продовжує зростати кількість загиблих через повінь.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: