НАЗК не змогло перевірити, чи є у нардепа Бондарєва задеклароване стадо коней і колекція картин

Читать на русском
НАЗК під час перевірки не змогло з'ясувати, чи справді нардеп Костянтин Бондарєв та його родина володіють стадом коней, колекцією картин та ювелірними прикрасами із коштовним камінням.
КиевВласть

Під час перевірки декларації народного депутата України фракції «Батьківщина» за 2020 рік Костянтина Бондарєва Національне агентство із питань запобігання корупції не змогло встановити існування цілого ряду рухомого майна. При цьому, наявність конфлікту інтересів, незаконного збагачення та необгрунтованих активів в декларації не встановлено.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК даної декларації, передає «Слово і діло».

У своїй декларації нардеп не вказав вартості сімнадцяти коней, пояснивши, що інформацію про коней вказано зі слів його дружини в тому обсязі, який вона вважала за потрібний.

Під час перевірки НАЗК не вдалося підтвердити існування коней та встановити їхню вартість, бо декларант не надав документи, на підставі яких було набуто право власності на цих тварин.

Також Бондарєв не вказав в декларації вартості елітних годинників марок Breitling, Cartier, Hubolt, Techno Marine, Breguet, Rolex, Franck Muller, Cvstos, Maurice Lacroix, які належать дружині та дочці. Також в декларації немає інформації, коли вони були придбані.

Два роки роботи Ради: як фракції виконують програмні обіцянкиСлуга народу виконала найбільше програмних обіцянок. Трохи більше одного відсотка програми виконала ОПЗЖ.

«Суб'єкт декларування пояснив, що право власності на вказані об'єкти набуто ще до діяльності із виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Підтвердні документи щодо їх придбання не збереглися, однак відомості про них зазначені в декларації у зв'язку з їх фактичною наявністю та вартістю, на його погляд, понад встановлений законом поріг декларування», - зазначається у результатах перевірки НАЗК.

В НАЗК зазначили, що не підтвердили наявності цих годинників та не встановили їх дійсної вартості.

Так само Нацагентство не підтвердило під час перевірки існування 78 картин Марії Приймаченко та вартість цих картин, а також двох картин П.Столяренка, двох картин О.Животкова, В.Сінгаївського, В.Зарецького, В.Петровського, п'ять картин Ю.Хіміча. В декларації вказано, що ці витвори мистецтва належать дружині нардепа.

Також народний депутат задекларував ювелірні вироби: набір ювелірних прикрас з дорогоцінним камінням марки Tiffany та інші ювелірні прикраси із дорогоцінним камінням, а також набір ювелірних прикрас марки Van Cleef, які належать його дочці.

НАЗК під час перевірки не вдалося з'ясувати, чи дійсно ці прикраси існують, коли вони були придбані і скільки коштують, бо Бондарєв не надав ніяких підтверджуючих документів та детального опису кожного виробу, який був відображений у декларації.

«Таким чином, суб'єкт декларування у розділі «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» зазначив недостовірні відомості, чим не дотримав п.3 ч.1 ст. 46 Закону про запобігання корупції», - підсумували в НАЗК.

Проаналізувавши державні реєстри, інформацію держорганів та органів місцевого самоврядування, а також пояснення декларанта, Управління проведення повних перевірок зробило висновок, що у діях нардепа немає ознак адміністративних та кримінальних правопорушень.

«Наявність конфлікту інтересів не встановлено, ознак незаконного збагачення та необгрутованості активів не встановлено», ‒ зазначили в НАЗК.

Як відомо, Костянтин Бондарєв відбуває вже не першу каденцію у статусі народного депутата. Політик представляв фракцію «Батьківщина» у парламенті шостого і сьомого скликань. В декларації за 2020 рік зазначається, що основний дохід родини складається із доходів його дружини від зайняття підприємницькою діяльністю (3 млн 463 тис грн), відчуження рухомого майна (936 тис грн), зарплати Бондарєва у парламенті (452 тис грн) та дивідендів (875 тис грн).

Нагадаємо, у колег Бондарєва по фракції НАЗК виявляла більш суттєві порушення. Наприклад, у 2020 році народний депутат від фракції «Батьківщина» Віталій Данілов позичив третім особам 18 млн грн, але не зазначив цього у своїй декларації. В НАЗК зазначають, що й сама партія «Батьківщина» досі не відзвітувала, на що потратила державні кошти у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: