Голова групи «Довіра» Кулініч щомісячно одержував гроші від помічників – НАЗК

Читать на русском
Нацагентство з запобігання корупції закінчило перевірку щорічної декларації керівника депутатської групи і знайшло там ознаки правопорушення.
Олег Кулінічфото: np.pl.ua

Голові депутатської групи «Довіра» Олегу Куліничу щомісяця його помічники перераховували гроші і загалом він отримав майже 1,87 млн грн доходу, який не вказав у декларації за 2020 рік.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції, повідомляє «Слово і діло».

У документі вказується, що Кулініч протягом 2020 року одержав на свою картку в ПриватБанку майже 1,87 млн грн доходу, який він не зазначив у щорічній декларації. Нацагентство встановило, що гроші депутату надходили щомісячно від його колишнього помічника на громадських засадах та волонтера з його громадської приймальні в місті Зіньків Полтавської області. Зокрема, один з помічників Кулініча поповнив картку депутата на 745 840 грн, а інший – на 1 123 816 грн.

Олег КулінічНародний депутат України

Сам політик пояснив, що гроші йому перераховували довірені особи за рахунок його власних заощаджень, оскільки через зайнятість він сам не міг це робити, то делегував цю задачу помічникам.

Проте НАЗК не взяло до уваги таке пояснення, оскільки волонтер з громадської приймальні Кулініча поповнював банківську картку нардепа безпосередньо в місті Зіньків Полтавської області, а не за місцем здійснення депутатських повноважень, тобто в Києві.

Таким чином, у декларації Кулініча знайшли невідповідності на 1,87 млн грн, що перевищує 500 мінімумів для працездатних осіб і має ознаки ймовірного вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-2 Кримінального кодексу України (недостовірне декларування).

Водночас НАЗК не знайшло ознак конфлікту інтересів або незаконного збагачення в декларації депутата. Як повідомили «Слово і діло» в Нацагентстві, з вказаними матеріалами вони звернулися до Офісу генерального прокурора, оскільки дохід Кулініча може підпадати під цивільну конфіскацію як необґрунтований актив.

Нам у коментарі нардеп повідомив, що одержані 1,87 млн грн на свою картку не є доходом. На його думку, це було поповнення власного рахунку за рахунок заощаджень і не є порушенням.

«Це було поповнення банківського рахунку власними коштами, які були належним чином відображені в моїй декларації як готівка. Відповідно, кількість цих задекларованих коштів зменшилася, що, знову ж таки, відображено в моїй декларації», – підкреслив політик.

Раніше «Слово і діло» перевіряло, як нардеп Кулініч виконує свої обіцянки. Наразі рівень його відповідальності складає 52%. Загалом він дав 109 обіцянок, з яких 57 виконав, а 11 – ні. Ще 41 обіцянка перебуває у процесі виконання.

Нагадаємо, НАЗК передало до НАБУ дані про недостовірні відомості у декларації нардепа від «Слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: