Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Кулініч

Читать на русском
Депутат від Відродження Олег Кулініч виконав 60 вісотків своїх обіцянок. Залишилося реалізувати ще 19 зобов'язань.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Кулініч (група «Відродження»).

Кулініч був обраний до Верховної ради восени 2014 року за одномандатним виборчим округом №147 (Полтавська область). За час своєї каденції він дав 57 обіцянок, 34 з яких виконав (60%), а 4 – провалив.

Кулініч не виконав обіцянку домогтися перерозподілу бюджетних коштів між областями й центром (щоб місцеві громади отримали можливість самі розпоряджатися своїми доходами). Але депутат не підтримав законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)». Адже саме ці законопроекти дозволили почати процес фінансової децентралізації в Україні.

Також Кулініч був відсутній під час ухвалення освітньої реформи й провалив програмну обіцянку підтримувати реформування сфери освіти. Відзначимо, що нардеп Андрій Шипко заявляв, що «Відродження» не підтримуватиме цей законопроект у другому читанні, оскільки не були враховані пропозиції членів групи.

У травні 2016 року народний депутат пообіцяв контролювати питання пошуку коштів для закупівлі сміттєвозів для районів Полтавської області. «У Полтавській області на умовах співфінансування вирішено централізовано закупити 20 сміттєвозів для різних районів області. Вартість однієї такої машини – близько 2 млн грн. Було вирішено, що необхідно терміново знайти гроші для закупівлі техніки, а я пообіцяв, що буду тримати це питання на контролі», – повідомив Кулініч. Але за рік депутат сам же й відмовився від своєї обіцянки, заявивши, що в пріоритеті в нього тепер закупівля екскаватора, на що й були залучені кошти з обласного бюджету.

Виконав депутат обіцянку допомогти зробити ремонт у Зіньківській загальноосвітній школі №2. У вересні 2017 року він повідомив «Слову і Ділу», що в школі замінили 41 вікно та двері, на ремонт виділили 700 тис. грн. У вересні минулого року стало відомо, що ремонт здійснювався в кілька етапів: у 2017 році в навчальному закладі була проведена заміна віконних і дверних блоків на енергоощадні за рахунок коштів субвенції з державного бюджету, в 2018-му заплановане проведення ремонту даху та облаштування харчоблоку.

У січні 2017 року Кулініч запевнив, що працюватиме над тим, щоб Миргородський, Шишацький та Зіньківський райони отримали сучасні машини швидкої допомоги. Станом на листопад 2017-го були проведені тендери на закупівлю трьох швидких, призначених для цих районів. У січні минулого року депутат відзвітував, що для цих трьох районів були закуплені сучасні реанімобілі з усім необхідним медичним обладнанням. У 2016 році такі ж швидкі були закуплені для Диканьського та Решетилівського районів. Таким чином, за два роки всі райони 147-го округу були забезпечені сучасними автомобілями. У лютому 2018-го два сучасних реанімобілі були передані медикам Зіньківського та Миргородського районів. Тож обіцянка виконана.

Крім того, він виконав передвиборчу обіцянку домогтися спрощення процедури оформлення спадщини на земельні ділянки. В 2014 році Кулініч підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)», який спрощує процедуру оформлення спадщини. У 2017 році нардеп голосував за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)», метою якого було спростити оформлення спадщини для найближчих родичів.

Олег КулінічНародний депутат України
Кулініч пообіцяв сприяти зменшенню податкового тиску на агросекторСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У липні 2015 року Кулініч обіцяв на законодавчому рівні й за допомогою тиску на уряд домогтися зміни нормативів та системи надання субсидій. Нардеп активно працював над цим питанням: звертався до Кабінету міністрів, ініціював зміни до деяких законів. Незважаючи на те, що зміни були відхилені в парламенті, обіцянка виконана, адже Кулініч відстоював свою позицію.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще 19 обіцянок. Зокрема, Кулініч брав на себе зобов'язання допомогти організувати в Миргороді міжнародний турнір із кікбоксингу. «Турнір відбудеться у вересні, в день міста Миргорода (18 вересня – ред.), й ми вже маємо відповідні плани його проведення спільно з Миргородською міськрадою», – розповів депутат.

Також він обіцяв домогтися розгляду законопроекту щодо врегулювання питання встановлення орендної плати землекористувачів. Нагадаємо, Кулініч подав цей законопроект ще в грудні 2014 року. Але, незважаючи на обіцянку, ініціатива все ще очікує розгляду.

Працює Кулініч над обіцянкою домогтися підвищення ролі місцевих громад в управлінні. Депутат був одним з ініціаторів законопроектів «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами», «Про передачу земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам» і змін до Бюджетного кодексу щодо добровільного приєднання територіальних громад.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: