«Газпром» почав спустошувати свої газосховища в Європі – ЗМІ

Читать на русском
Рівень заповнення російських ПСГ в Європі в три з гаком рази менший, ніж в середньому по Євросоюзу
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Російський газовий монополіст «Газпром» почав викачувати газ з своїх підземних газосховищ в Європі. На цю мить запаси в них знаходяться на критично низькому рівні.

Про це повідомляє російське видання Коммерсантъ.

Великі ПСГ компанії розташовані в Німеччині, Нідерландах та Австрії. Вони не перейшли в режим інтенсивного закачування. Європейські оператори відзначають, що запаси в ПСГ газової російської корпорації коливаються від 9,58% до 87,4%. Більш того, з 9 листопада «Газпром» викачує газ зі сховищ.

Енергетична криза в Європі: як країни ЄС пропонують проводити реформу енергоринкуЯк у Європейському Союзі пропонують реформувати енергетичний ринок, дивіться на інфографіці.

За даними видання, рівень заповнення російських ПСГ в Європі в три з гаком рази менший, ніж в середньому по Євросоюзу. У 2021 році надолужити це відставання вже не буде можливо. Такий низький рівень газу створює ризики не тільки для Європи, але і для «Газпрому» - монополіст не зможе покрити добові піки споживання згідно зі своїми контрактами, так як закачування газу через трубопроводи - дуже нешвидка справа.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Росія планує в довгостроковій перспективі знизити ціни на газ для Європи більш, ніж наполовину - до 300-400 доларів за тисячу кубометрів. Однак справа тут зовсім не в бажанні якось допомогти європейським країнам, а страх «Газпрому», що тривале збереження високих цін на газ несприятливо позначиться на присутності РФ на європейському газовому ринку.

Російський «Газпром» з 1 листопада зменшив транзит газу через Україну в ЄС до 57 млн куб. м на день. При цьому монополіст платить за транзитну Потужність 109 млн куб. м.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: