Справа «Первомайськвугілля»: двоє фігурантів пішли на угоду зі слідством

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором САП і двома фігурантами справи про розтрату державних коштів.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд затвердив угоди про визнання винуватості, укладені з двома фігурантами кримінального провадження про зловживання на державному підприємстві «Первомайськвугілля».

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«10 вересня ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та двома директорами приватних компаній, залучених службовими особами ДП «Первомайськвугілля» у якості пособників до зловживань під час закупівлі робіт для запобігання надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв'язку з затопленням шахт на Луганщині», – інформує САП.

Як повідомляють у прокуратурі, цих двох фігурантів визнали винними у пособництві в зловживанні службовим становищем при закупівлі робіт та службовому підробленні. Їм обом призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки із забороною обіймати адмінпосади протягом 1,5 року зі 8500 грн штрафу. Також обвинуваченими списана заборгованість державного товариства перед генеральним підрядником на суму 4,8 млн грн.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишнього директора експериментально-механічного Курахівського заводу Володимира Іванцова і директора ТОВ «Альянс Жилбудінвест» Сергія Афоніна. Щодо них нещодавно скерували до суду обвинувальний акт.

В квітні НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи. Інші фігуранти продовжують знайомитися з матеріалами розслідування.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Мірумяну та ще трьом особам у розкраданні коштів. Як встановило слідство, у 2017 році в Первомайсько-Стаханівському вугледобувному регіоні Луганської області склалася критична ситуація з затопленням шахт «Первомайська» і «Голубівська», розташованих на тимчасово окупованій території Луганської області.

Для запобігання техногенній катастрофі Кабінет Міністрів України у 2018 році виділив кошти для фінансування відповідних робіт на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили ДП «Первомайськвугілля».

Закупівлі проводили за переговорною процедурою, тож держпідприємство обрало генерального підрядника за самостійно визначеними критеріями без тендеру. Ним виявилась комерційна компанія, яка, в свою чергу, після отримання контракту з ДП «Первомайськвугілля», уклала договір із іншою — на умовах субпідряду. А та звернулась до шахти «Золоте», яка входить до ДП «Первомайськвугілля», аби її співробітники виконали необхідні роботи.

Слідство встановило, що керівники державного підприємства, його підрозділу та очільники приватних структур діяли в змові. В результаті — з 33 млн грн з державного бюджету, фактично перерахованих ДП «Первомайськвугілля» своєму ж структурному підрозділу, за посередництва двох приватних компаній незаконно переплачено понад 14 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: