НАЗК не отримало документів про походження 2 млн грн у новопризначеного заступника голови Держекоінспекції

Читать на русском
НАЗК під час повної перевірки декларації не знайшло документальних підтверджень походження 2 млн 39 тис. грн, які задекларував ексзаступник голови Херсонської ОДА Андрій Богданович.
Херсонська ОДА

Національне агентство із питань запобігання корупції не отримало документального підтвердження походження 2 млн 39 тис. грн у декларації заступника голови Херсонської ОДА Андрія Богдановича, якого днями призначили заступником голови Державної екологічної інспекції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Утім ознак незаконного збагачення чи конфлікту інтересів у Богдановича не виявлено.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК декларації Андрія Богдановича за 2020 рік, передає «Слово і діло».

Богданович задекларував, що позичив третій особі 100 тисяч доларів США (за підрахунками НАЗК це 2 млн 751 тис. грн).

У своїх поясненнях для Нацагентства декларант зазначив, що ці кошти він позичив своєму батьку без визначеного терміну їхнього повернення.

Богданович запевнив Управління проведення повних перевірок, що джерелом походження цих коштів є зарплата за попередніми місцями роботи, дохід від підприємницької діяльності, отримані подарунки у період до 2018 року та 50 тис. доларів США, які батько йому надав, коли продав земельну ділянку в 2007 році.

Скільки іноземної валюти продають і купують українціСкільки готівкової іноземної валюти купили та продали українці з 2015 року – на інфографіці.

Водночас НАЗК не отримало жодних документів на підтвердження цих слів. Тому в Нацагентстві не врахували ці пояснення.

У НАЗК виявили, що з 2001 по 2015 рік Андрій Богданович отримав дохід з офіційних джерел у сумі 162 тис. грн. А з урахуванням доходів від зайняття підприємницькою діяльністю Богданович заробив з 2001 по 2018 рік 1 млн 718 тис. грн.

Перевіряльники також врахували кошти на банківських рахунках та витрати на придбання автомобіля та мотоцикла. У підсумку НАЗК зазначили, що дохід Богдановича з 2001 по 2018 рік становить 712 тис. грн.

Таким чином, віднявши від 2 млн 751 тис. грн суму підтвердженого доходу 712 тис. грн, у НАЗК констатували, що джерел отримання законних доходів на суму близько 2 млн 39 тис. для формування грошових активів декларування в межах повної перевірки не встановлено.

«Кошти, про які йде мова у висновку НАЗК, це кошти, зароблені мною за всю мою трудову діяльність, починаючи ще з тих часів, коли я працював, навчаючись заочно в університеті. На жаль, досить довго я не отримував офіційної зарплати, а як більшість в ті часи, отримував заробітну плату (або частину) в конверті. Зазначені пояснення я надав в НАЗК, і за результатом перевірки агентство запобігання корупції встановило, що порушень у моїх діях не знайдено. Те саме я озвучував на співбесіді в НАДС, під час проходження конкурсу, коли мені поставили це питання — відеозапис є в інтернеті на ютуб-каналі агентства держслужби», – зазначив Андрій Богданович у коментарі для «Слово і діло».

Водночас у своєму висновку Національне агентство із питань запобігання корупції зазначило, що не виявило у декларації ознак незаконного збагачення та конфлікту інтересів. Тому у діях Богдановича не було зафіксовано ознак адміністративних та кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, декларанти доволі часто пояснюють НАЗК, що джерелом походження їхніх заощаджень є подарунки від родичів. Наприклад, таке пояснення використав народний депутат від фракції «Слуга народу» Крейденко. А його колега по фракції Воронько не надав НАЗК документів, які б пояснили походження 132 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: