Законопроєкт про столицю: як пропонують змінити управління Києвом

Читать на русском

Парламентський комітет почав розгляд законопроєкту про столицю, щоб найближчим часом підготувати його для голосування в другому читанні. Основна мета документа – розмежувати повноваження міського голови і голови КМДА, щоб останнього призначав президент. Таким чином, на Банковій хочуть законним способом забрати у Віталія Кличка одну з посад і обмежити його вплив. Які новації передбачили в законопроєкті – на інфографіці «Слово і діло».

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що його мета – «оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в столиці України місті Києві шляхом уточнення повноважень цих органів, а також закладення в систему управління столицею України ефективного механізму стримування і противаг, що унеможливлює узурпацію влади однією посадовою особою».

Головна новація, яку запропонували автори – розділити повноваження міського голови і голови Київської адміністрації: главу КМДА буде як і раніше призначати президент, але посаду не зможе займати мер.

Зміниться система місцевого самоврядування, вона буде складатися з територіальної громади, мера, міськради, магістрату, райрад, виконавчих офісів районів та органів самоорганізації населення.

Законопроєкт передбачає створення нового виконавчого органу міськради – Київського магістрату, очолюватиме який мер. Функції КМДА обмежать адміністративним наглядом за рішеннями Київради, магістрату та мера. Також з'явиться колегія міської ради, яка буде дорадчим органом і готуватиме пропозиції і рекомендації для розгляду.

Замість районних адміністрацій, згідно із законопроєктом, в Києві будуть створювати районні ратуші – центри надання соціальних, адміністративних та інших послуг.

Відповідно до чинного закону, межі міста встановлюються Верховною радою за поданням міськради. Після ухвалення нового закону, це все так же робитиме Рада але за поданням Кабміну – відповідно до пропозицій міськради.

Нагадаємо, з травня в підрозділах КМДА та на комунальних підприємствах пройшла хвиля обшуків. «Слово і діло» розбиралося, кому вони можуть бути вигідними та чи погіршують репутацію Віталія Кличка.

Також політолог Олександр Радчук писав, чим може закінчитися політичне протистояння за вплив на Київ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: