У НБУ спростували слова Шмигаля про інвестиції в 2021 році і назвали їх реальний розмір

Читать на русском
Якщо не враховувати реінвестовані кошти, то реальні інвестиції прямих інвесторів в українські підприємства не дотягують і до мільярда доларів
Богдан ДанилишинВідкрите джерело

У 2021 році надходження іноземних інвестицій в Україну, всупереч словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, залишаються дуже низькими. Вони не відіграють будь-якої істотної ролі в стимулюванні економічної активності або в пропозиції іноземної валюти на ринку.

Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у своєму Facebook.

Нерухомість, депозити і держоблігації: у що варто інвестувати українцямЯкі є види інвестицій, куди можна вкласти гроші і який прибуток отримати, читайте в матеріалі Слово і діло.

«За 9 місяців з початку 2021 року виплата доходів від прямих інвестицій на користь нерезидентів склала майже 11 млрд доларів США, з яких 5,2 млрд доларів – виплачені дивіденди, 5,2 млрд – реінвестовані доходи, 0,6 млрд – процентні виплати на користь прямих іноземних інвесторів. Крім того, за портфельними інвестиціями чиста виплата доходів на користь іноземних інвесторів склала 2,2 млрд доларів» - написав він.

Данилишин додав, що таким чином, якщо не враховувати реінвестовані доходи, які були отримані нерезидентами в Україні та становлять 5,2 млрд доларів, реальні інвестиції прямих інвесторів в українські підприємства склали всього лише 744 млн доларів. Таким чином, у 2021 році рівень інвестицій опустився до рекордного семирічного мінімуму - якщо не враховувати кризовий 2020 рік, настільки низькими інвестиції були тільки у 2014 році, коли в Україні почалася війна.

Нагадаємо, 7 листопада прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за три квартали 2021 року Україна отримала близько 5 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій. Він заявив, що це - рекордний рівень інвестицій за останні три роки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: