ВАКС заочно заарештував ексміністра оборони часів Януковича

Читать на русском

Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива Національного бюро про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваних.
Дмитро Саламатін

Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього міністра оборони, ексгенерального директора державної компанії «Укрспецекспорт» Дмитра Саламатіна, якого НАБУ і САП підозрюють у розтраті 23,87 млн доларів.

Таке рішення 7 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, у 2019 році Генеральна прокуратура повідомила Саламатіну про підозру у причетності до розтрати 23,87 млн доларів. За версією слідства, у період 2010-2012 років обіймав посади гендиректора «Укрспецекспорту» та керівника «Укроборонпрому» та був обізнаний про факт укладання між Міністерством оборони Казахстану, Державною установою «Військова частина 20015» з однієї сторони та ДК «Укрспецекспорт» з іншої сторони зовнішньоекономічних контрактів на постачання товарів військового призначення.

Також між країнами був контракт із надання послуг ремонту та обслуговування військової техніки на загальну суму близько 166 млн дол. Органи правопорядку вважають, що Саламатін мав на меті заволодіти частиною коштів належних «Укрспецекспорту» та українським підприємствам, що будуть отримані в ході виконання контрактів із Міноборони Казахстану. Тож він за співучасті з іншими особами уклав у 2010 році агентську угоду із компанією General Dynamics Ltd, низку додаткових угод до неї та актів виконаних робіт за нібито надані консультаційні послуги, які насправді вказаною компанією не надавались. На підставі агентської угоди фірма General Dynamics Ltd одержала 23,87 млн дол.

Генпрокуратура оголосила Саламатіна в розшук. Пізніше справу передали до НАБУ. Тому детективи просили заочно взяти під варту ексміністра оборони. Суддя клопотання задовольнив.

Також у межах цієї ж справи було повідомлено про підозру колишньому гендиректору «Укрспецекспорту» Дмитру Перегудову. Його теж оголошено в розшук. У зв'язку з цим НАБУ просило і його заочно заарештувати. Як повідомили співрозмовники «Слово і діло» в антикорупційних органах правопорядку, Перегудова теж заочно заарештували.

Нагадаємо, ВАКС продовжив обов'язки посадовцям державної фірми «Укрінмаш», яких підозрюють у розтраті коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: