Ексзаступник голови Харківської ОДА не довів НАЗК право власності на біткоїни вартістю 2,1 млн

Читать на русском
Ексзаступник голови Харківської ОДА Руслан Тихонченко задекларував 20 біткоїнів, але не зміг надати жодних доказів цієї покупки вартістю 2,1 млн грн.
КП Региональный информационный центр

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки кримінального правопорушення у декларації за 2020 рік у колишнього заступника голови Харківської ОДА Руслана Тихонченка.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, повідомляє «Слово і діло».

За даними НАЗК, Тихонченко вказав у декларації, що в 2018 році у нього з'явилася криптовалюта Bitcoin вартістю 2 млн 100 тис. грн. Але під час перевірки спеціалісти Нацагентства не змогли підтвердити право власності на цю валюту. Сам декларант не надав документи на підтвердження.

«Суб'єкт декларування пояснив, що надати документи на підтвердження права власності не має можливості, оскільки сплив значний термін з часу їх придбання, а обов'язок збереження документів законодавством не передбачений», ‒ зазначається в результатах перевірки декларації.

Частка власників криптовалюти в Україні – найбільша у світіУкраїна посідає перше місце за рейтингом країн, де є найбільше власників криптовалют щодо населення.

При цьому, НАЗК не врахувало ці пояснення, бо за законом декларант був зобов'язаний придбати криптовалюту (20 біткоїнів) у письмовій формі, використовуючи електронний договір.

«Незалежно від того, за яких умов відбулось придбання віртуального активу, в будь-якому разі відбувається відображення транзакцій в розподіленому реєстрі на користь особи, що користується послугами посередника, зокрема, створення гаманця, який містить публічну адресу криптовалюти, придбання криптовалюти тощо», ‒ пояснили в Нацагентстві.

Також в Управлінні проведення повних перевірок підсумували, що Руслан Тихонченко не надав інформацію про публічну адресу задекларованої ним криптовалюти, а отже у нього немає належних доказів того, що він володіє цим активом. Тому інформацію про криптовалюту в НАЗК вважають неправдивою.

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 2 млн 127 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», ‒ йдеться у результатах перевірки.

Матеріали перевірки НАЗК передало до Національної поліції України. Якщо провину Тихонченка доведуть у суді, він буде змушений сплатити штраф 42,5 тис. грн ‒ 51 тис. грн або піти на громадські роботи 150-240 год. з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як відомо, Руслан Тихонченко обіймав посаду заступника голови Харківської ОДА з січня 2020 року по квітень 2021 року. Він займався роботою департаментів капітального будівництва та житлово-комунальних послуг.

Після звільнення Тихонченко став виконувачем обов'язків ректора Державного біотехнологічного університету.

Нагадаємо, володіння біткоїнами також не зміг довести глава Регуляторної служби, а в нардепа Гуріна вкрали «холодний гаманець» з криптовалютою на 22 млн гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: