Рік та вісім місяців роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує відстежувати обіцянки уряду Дениса Шмигаля. За рік та вісім місяців роботи прем'єр та члени Кабміну виконали 662 обіцянки, провалили – 229, у процесі виконання залишаються 557 (без урахування обіцянок із програми дій, яку відхилила Рада).

З 4 жовтня до 4 листопада 2021 року в уряді дали 44 обіцянки, виконали – 24, не виконали – 12.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна подивитися у нашому регламенті.

Що за місяць не вдалося зробити Кабміну

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виконав обіцянку у 2021 році розширити програму «Велике будівництво» на створення зрошувальних систем у південних областях України.

Пілотний проєкт впроваджуватиметься в Херсонській області, але це стане можливим після ухвалення Верховною радою законопроєкту «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Він поки що готується до другого читання. У Міністерстві аграрної політики заявили, що у разі підписання закону програма розвитку зрошувальних систем запрацює у 2022 році.

Незважаючи на обіцянку Шмигаля, опалювальний сезон не скрізь розпочався вчасно та без зривів. У деяких областях навіть оголошували надзвичайну ситуацію через брак газу.

Наприклад, у жовтні Львівська ОДА звинуватила депутатів облради у зриві опалювального сезону для комунальних установ: облрада відмовилася дофінансувати різницю у ціні енергоносія. Крім того, через фінансову кризу котельні Північного промислового вузла третина міста Суми залишилася без тепла.

Михайло ФедоровВіце-прем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України
Федоров запевнив, що найближчим часом Україна матиме віртуальну економічну зонуСказано 3 вересня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

У лютому Шмигаль пообіцяв, що вакцинація від коронавірусу в країні буде добровільною. Вважати її цілком добровільною станом на сьогодні не можна. Наказом МОЗ було затверджено перелік професій, для яких вакцинація є обов'язковою: працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів; установ освіти. З 8 листопада невакцинованих працівників відстороняють.

Своєю чергою, міністр Сергій Шкарлет провалив обіцянку, що вакцинація педагогічних працівників буде добровільною. Вакцинуватися повинні співробітники установ вищої, післядипломної, професійної передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, зокрема спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, установ спеціалізованої освіти та наукових установ.

Міністр фінансів Сергій Марченко провалив обіцянку розробити зміни до держбюджету-2021, які передбачають збільшення суми виплат для підтримки фізичних осіб-підприємців.

Голова Мінсоцполітики Марина Лазебна так і не ініціювала запровадження спеціалізованої програми стажування у міністерствах та держустановах для фахівців з інвалідністю. «Міністерство соціальної політики розпочало з себе та запровадило спеціалізовану програму стажування для фахівців з інвалідністю, і перша людина у нас уже проходить стажування у юридичному департаменті. Я запропоную всім міністерствам та державним установам приєднатися до цієї ініціативи», – казала міністр.

Які обіцянки виконали міністри

Прем'єр Шмигаль виконав обіцянку до 2022 року підвищити зарплати вчителям. Цього року два підвищення: з 1 січня зарплати зросли на 20%, друге підвищення заплановано на грудень – зростання становитиме 8,4%.

Як і обіцяв прем’єр, Кабмін затвердив концепцію державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України до 2030 року.

Виконано обіцянку забезпечити сучасним обладнанням відновлені приймальні відділення опорних лікарень. Станом на середину жовтня у 183 приймальнях було завершено будівельні роботи, на 15 об'єктах ще тривали (але рівень готовності був високим). Одночасно із реконструкцією приміщень приймальні відділення оснащували медичним обладнанням.

Цього року голова уряду обіцяв запроваджувати нові програми стимулювання економіки. Обіцянка – виконана. Наприклад, у квітні Кабмін ухвалив порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї (механізм стимулювання малозабезпечених до відкриття бізнесу). Крім того, було запроваджено державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виконав обіцянку скасувати довідку про реєстрацію місця проживання. Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, який передбачає, що послугу з реєстрації місця проживання можна буде отримувати в електронному вигляді.

Віктор Ляшко виконав обіцянку у 2021 році розширити програму «Доступні ліки» на нові захворювання. З 1 жовтня програма почала покривати витрати на препарати для лікування нецукрового діабету, епілепсії, розладів психіки та поведінки.

12 жовтня Україна та Євросоюз підписали угоду про спільний авіаційний простір. Таким чином, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виконав обіцянку зробити все для підписання «відкритого неба». Докладніше про договір – тут.

Нагадаємо, на таймлайні «Слово і діло» можна відстежити, які кадрові перестановки переживав уряд Шмигаля.

Також ми підрахували, скільки днів зберігали свою посаду голови всіх українських урядів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: