Подкаст «Словом» за 5 листопада: кадрові перестановки в Кабміні та реформи в «Укрзалізниці»

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 5 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про те, наскільки злагоджено українські парламентарії голосували за призначення на посади нових міністрів. Про причини кадрових перестановок в оборонному відомстві. Про одразу дві гарні новини від «Укрзалізниці» та обіцянки влади реформувати монополіста. А ще про найрезонансніші ДТП, що сталися в Україні в останні роки. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Рада призначила 4 нових міністрів

Верховна рада призначила нових членів Кабміну. Олексій Резніков став міністром оборони, Ірина Верещук – віцепрем'єром – міністром з питань реінтеграції окупованих територій, Павло Рябікін – міністром з питань розвитку стратегічних галузей промисловості, Юлію Свириденко з Офісу президента призначили першим віцепрем'єр-міністром – міністром економіки. За її кандидатуру проголосували 256 нардепів, 11 були проти, 64 – утрималися, 29 – не голосували.

Кандидатура Павла Рябікіна отримала найменшу підтримку у залі: 237 голосів «за», 2 – «проти», 86 – утрималися, 35 – не голосували.

Голоси за призначення нардепа від «Слуги народу» Ірину Верещук дали 260 депутатів, один був проти, 73 – утрималися, 23 – не голосували.

«За» Олексія Резнікова проголосували 273 депутати, 74 – утрималися, 27 – не голосували.

Як фракції та групи голосували за нові призначення – дивіться на інфографіках «Слово і діло».

Про причини кадрових перестановок в оборонному відомстві

До речі, слід визнати, що крісло під Андрієм Тараном, якого призначили міністром оборони 4 березня 2020 року, хиталося вже давно.

На початку 2021 року Таран вступив у конфлікт із тодішнім Головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком. Однією з причин конфлікту став рейс літака ІЛ-76МД з болгарського Бургасу в Руанду. Літак доставив за призначенням комерційний вантаж. Це викликало протест з боку Тарана, який заборонив використовувати військові літаки з комерційною метою. Хомчак же наполягав, що подібна заборона заважає отримувати прибуток на користь армії. Крім того, такі польоти збільшують наліт годин льотчиків транспортної авіації, а отже сприяють підвищенню рівня бойової підготовки.

Конфлікт із Тараном, в результаті, коштував посади Хомчаку – президент Володимир Зеленський звільнив головкома.

Тоді стало зрозуміло, що й Таран довго на своїй посаді не протримається. Так, 21 липня було звільнено трьох заступників міністра оборони.

Кандидатуру Олексія Резнікова на пост міністра оборони було погоджено лише 1 листопада. Окрім своєї роботи віцепрем'єром – міністром з питань реінтеграції, Олексій Резніков був також першим заступником глави української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Тобто попри те, що пан Резніков є цивільною людиною, військова тематика не така вже й далека від нього. А за нинішньої ситуації, коли посада міністра оборони є винятково політичною, відсутність погонів не повинна перешкодити Олексію Резнікову ефективно виконувати свої нові обов'язки.

Про те, які обіцянки дав одразу новий міністр оборони виступаючи перед Верховною Радою України - читайте у нашому спеціальному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Реформи для «Укрзалізниці»

В «Укрзалізниці» повідомили дві добрі новини: з 1 грудня залізничникам на 10% підвищать оклади, а зростання цін у 2022 році на пасажирські перевезення не прогнозують. Водночас сама компанія наступного року зазнає значних змін.

На цей рік у держбюджеті було передбачено трохи більше 4 млрд на оновлення пасажирського рухомого складу та модернізацію залізничної інфраструктури. УЗ підписала угоду з Крюківським вагонобудівним заводом на постачання 100 пасажирських вагонів. Щодо оновлення рухомого складу у програмі Кабміну була окрема обіцянка, вона виконана. Відремонтовано майже 7 тисяч вантажних вагонів, куплено 28 пасажирських вагонів, модернізовано 126 локомотивів, капітально відремонтовано два швидкісних рухомих склади.

Одна з найголовніших обіцянок – провести реформу «Укрзалізниці» – залишається у процесі виконання. Нагадаємо, що компанію хочуть поділити на окремі суб'єкти господарювання: оператора інфраструктури, вантажного перевізника та пасажирського перевізника.

Як обіцяє реформувати «Укрзалізницю» нинішня влада, що вдалося та не вдалося зробити з обіцяного попередникам – читайте докладніше у нашій аналітиці на порталі.

Про найрезонансніші ДТП, що сталися в Україні

Однією з найгучніших та резонансніших ДТП стала аварія у Харкові у 2017 році. Тоді автомобіль, за кермом якого була Олена Зайцева, на великій швидкості зіткнувся на перехресті з автомобілем Геннадія Дронова і влетів у людей на переході. Загинуло 6 осіб, ще 5 постраждали. Винуватців аварії засудили до 10 років ув’язнення.

Через два місяці у Києві суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Сергій Корнієнко на позашляховику на смерть збив пішохода на переході. Від травм постраждалий помер на місці. Тоді водій відмовився від проходження тесту на алкоголь. Справу закрили через відсутність складу злочину. Та Вища рада правосуддя суддю Корнієнка звільнила.

Улітку 2018 року у Києві водій позашляховика Hummer на пішохідному переході збив на смерть 7-річну дівчину, а потім намагався залишити місце злочину. В результаті Печерський суд Києва взяв його під варту без права внесення застави до 9 грудня 2021 року.

Через два роки після цієї аварії під Києвом водій Mercedes, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, протаранив Hyundai, у салоні якого перебувала сім’я з 5 осіб. Внаслідок аварії вижила лише одна дитина. Винуватця ДТП засудили до 10 років в’язниці.

У Харкові у жовтні автомобіль Infiniti, за кермом якого перебував 16-річний підліток, на великій швидкості виїхав на червоне світло і врізався в інший автомобіль. Загинула одна людина, ще двоє травмувалися. Винуватця ДТП відправили під арешт без права застави.

Інформацію щодо найрезонансніших дорожньо-транспортних пригоди за останні роки ми зібрали в окремому спецматеріалі з інфографікою на нашому сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: