Міністр закордонних справ Кулеба не задекларував витрати на навчання сина – НАЗК

Читать на русском
Національне агентство із питань запобігання корупції за підсумками повної перевірки декларації міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби виявило незадекларований подарунок для сина вартістю понад 200 тисяч гривень.
РБК Україна

Національне агентство із питань запобігання корупції не знайшло ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів за підсумками повної перевірки декларації за 2020 рік міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК даної декларації, передає «Слово і діло».

Нацагентство проводило перевірку з квітня по жовтень 2021 року. Проаналізувавши державні реєстри, інформацію держорганів та органів місцевого самоврядування, а також пояснення декларанта, Управління проведення повних перевірок дійшло висновку, що у діях Дмитра Кулеби немає ознак адміністративних та кримінальних правопорушень.

«Наявність конфлікту інтересів не встановлено, ознак незаконного збагачення не встановлено», ‒ підсумували в НАЗК.

Водночас у НАЗК вважають порушенням закону «Про запобігання корупції» те, що Дмитро Кулеба не вніс у декларацію подарунок для сина Єгора Кулеби ‒ оплату навчання у приватній школі ТОВ НВК «Новопечерська школа» ‒ 195 717 грн, та оплату послуг харчування ‒ 22 140 грн.

Зарплати у Кабміні: хто з міністрів заробив найбільше за вересеньХто з міністрів та їхніх заступників отримав найбільшу заробітну плату за вересень 2021, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

У НАЗК пояснили, що згідно із законом, подарунком є і здійснення оплати витрат на освіту.

Нацагентство констатувало, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на суму 217 тис. грн. Але така невідповідність не тягне за собою ані адміністративної, ані кримінальної відповідальності.

Як відомо, «Новопечерська школа» була побудована в 2014 році на території житлового комплексу «Новопечерські липки» як приклад реформування української освіти. Школа позиціонує себе як сучасний навчальний заклад, який навчає за українською державною програмою, вдосконаленою обраними методиками країн світу.

Нагадаємо, у Дмитра Кулеби є двоє дітей: Єгор (2006 року народження) та Любов (2011 року народження).

Згідно із декларацією Дмитра Кулеби, в 2020 році основним джерелом його доходів була зарплата в Секретаріаті Кабінету міністрів України (184 тис. грн) та Міністерстві закордонних справ (708 тис. грн). Левова частка доходів його дружини ‒ зайняття підприємницькою діяльністю (313 тис. грн).

Також «Слово і діло» писало про те, що НАЗК не знайшло грубих порушень і в декларації за 2020 рік міністра розвитку громад та територій Чернишова. Так само Нацагентство за підсумками повної перевірки констатувало, що немає ознак незаконного збагачення в декларації президента Володимира Зеленського за 2020 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: