Заступник голови СБУ Горбенко приховав вартість двох будинків та елітного авто – НАЗК

Читать на русском
Заступник голови СБУ Володимир Горбенко не зазначив у декларації реальну вартість своєї нерухомості та автомобіля. У НАЗК побачили ознаки кримінального правопорушення.
Радіо свобода

Національне агентство із питань запобігання корупції зафіксувало недостовірні відомості у декларації заступника голови Служби безпеки України Володимира Горбенка на суму 2 млн 451 тис. грн.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК декларації Володимира Горбенка за 2020 рік, передає «Слово і діло».

За даними НАЗК, декларант не зазначив у декларації інформацію про вартість двох земельних ділянок та двох будинків, які належать йому та його дружині.

За даними НАЗК, в 2011 році мати Горбенка подарувала йому земельну ділянку у селі Погреби Броварського району Київської області. А в 2014 році у цьому ж населеному пункті був побудований будинок площею 392 кв. м.

Як змінилися доходи силовиків, прокурорів і НАБУшниківЯк змінився середньорічний дохід і сума активів поліцейських, прокурорів, працівників СБУ та НАБУ – на інфографіці.

Також в 2011 році дружина Володимира Горбенка придбала земельну ділянку у Києві площею 638 кв. м.

В Нацагентстві підрахували, що загальна вартість цієї нерухомості становить 898 тис грн.

Окрім цього, в 2020 році дружина декларанта стала власницею двоповерхового садового будинку у Києві площею 298 кв. м.

«Суб'єкт декларування пояснив, що вказаний житловий будинок збудований господарським способом без залучення підрядників, а отже, вартість будівництва не визначалась. Будівництво здійснювалося за рахунок сімейних заощаджень. Встановити вартість вказаного будинку, а також підтвердити чи спростувати джерела коштів для його будівництва під час повної перевірки не вдалося», ‒ зазначають у Нацагентстві.

Також Володимир Горбенко задекларував колекцію холодної зброї та два дорогих годинники марки Breitling та Zenith, які, за його словами, йому подарували на день народження у 2015 та 2016 році. Ринкова вартість годинників цих марок ‒ 5-10 тисяч доларів США.

Окрім того, декларант не записав вартість свого автомобіля Dodge Ram 1500, який був придбаний у 2017 році, а НАЗК виявило, що на момент придбання авто коштувало 793 тис. грн.

В Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 1 млн 692 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», ‒ йдеться у результатах перевірки.

Згідно із законом, в разі, якщо суд стане на бік НАЗК, заступник Івана Баканова буде змушений сплатити штраф 42,5 тис. грн ‒ 51 тис. грн або піти на громадські роботи 150-240 год з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як відомо, Володимир Горбенко в 1994 року розпочав військову службу в органах державної безпеки. За цей час займав посади від оперуповноваженого до заступника начальника Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України. На посаду заступника голови Служби безпеки України він був призначений у листопаді 2019 року.

Раніше «Слово і діло» писало про те, що «Слуга народу» Андрій Герус не зміг підтвердити НАЗК походження доходів на 11 млн грн.

Також ми писали, що заступник голови Запорізької ОДА Буйний неправильно задекларував дохід – НАЗК передало справу до поліції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: