Зеленський і Санду обговорили ситуацію з енергобезпекою України та Молдови

Читать на русском
Санду подякувала Зеленському за допомогу, яку Україна надала Молдові під час газової кризи
Зеленський і Сандуpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський та президент Молдови Мая Санду провели телефонну розмову, основною темою якої стала енергетична безпека України та Молдови.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Так, Санду подякувала Зеленському за допомогу, яку Україна надала Молдові під час газової кризи.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

«Лідери обговорили можливі напрямки подальшої двосторонньої взаємодії з метою запобігання кризовим ситуаціям у сфері енергетики. Президент України відзначив готовність нашої держави й надалі надавати допомогу Молдові в питаннях належного постачання енергоносіїв. З цією метою сторони домовилися про проведення найближчим часом в Україні відповідних консультацій на рівні міністрів енергетики двох країн» - сказано в повідомленні ОПУ.

Раніше повідомлялося про те, що Молдова змогла домовитися з російським «Газпромом» про продовження контракту на постачання газу в країну. Поставки газу підуть на основі цінової формули, запропонованої Молдовою.

Нагадаємо, уряд Молдови 22 жовтня ввів режим надзвичайного стану строком на 30 днів через критичну ситуацію в енергетичній сфері. 23 жовтня «Газпром» пригрозив припинити постачання газу до Молдови. Російський монополіст зажадав від молдавської сторони погасити борги.

Пізніше Україна для балансування газотранспортної системи Молдови. Республіка зможе використовувати його до 31 Жовтня 2021 року.

А 29 жовтня Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виграла перший тендер на постачання газу в Молдову.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: