Хто може перевіряти у громадян сертифікати вакцинації – коментар Нацполіції

Читать на русском
Конкретно поліція може перевірити сертифікати як у всіх, так і вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів
Ілюстративне фотоdiia.gov.ua

У нинішніх умовах в українців дуже часто перевірятимуть сертифікати вакцинації від коронавірусної інфекції. А зробити це можуть багато служб - не тільки поліція.

Про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко в ефірі програми «Право на владу».

«Це і служба Міністерства охорони здоров'я, санітарні лікарні, це і Держпродспоживслужба, це і безпосередньо провідники, якщо це стосується залізничного транспорту» - розповів він.

Вакцинація від COVID-19: кого і на скільки можуть оштрафувати за відмову щепитисяКого, за яких умов та на скільки можуть оштрафувати за відмову вакцинуватися від коронавірусу або за відсутність COVID-сертифіката.

Самі поліцейські, додав Клименко, можуть вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів. Водії громадського транспорту не можуть перевіряти наявність сертифікатів, однак зобов'язані попередити пасажирів про необхідність перевірки та наявність документів про вакцинацію. У ТРЦ сертифікати перевіряє персонал закладів.

Що стосується підроблених сертифікатів про вакцинацію, то чотири тисячі співробітників поліції застосовують спеціальне програмне забезпечення на планшетах для перевірки QR-кодів кожного сертифіката.

Раніше у Вінницькій області кіберполіція викрила групу продавців фіктивних COVID-сертифікатів. До цього Чернігівській та Сумській областях правоохоронці викрили торгівлю підробленими COVID-сертифікатами. Вартість була від 3 тисяч гривень до 250 доларів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: