Реформа СБУ: що обіцяє чинна влада та що не змогла зробити попередня

Читать на русском
Політики обіцяють позбавити СБУ економічної функції, зобов'язати її співробітників подавати декларації та голосувати за законопроєкт щодо реформи Служби.
Слово і діло

Партія «Слуга народу» однією із пріоритетних реформ на найближчі роки назвала реформу Служби безпеки України. Відповідний законопроєкт, який запустить процес перетворення СБУ, схвалений парламентським комітетом та готовий до розгляду у другому читанні. «Слово і діло» пропонує подивитись, що стосовно реформи СБУ обіцяли Володимир Зеленський, народні депутати поточного та минулого скликань.

Президент Володимир Зеленський за місяць після інавгурації обіцяв, що після обрання нового парламенту буде ініційовано позбавлення СБУ невластивих їй функцій: «Зараз цим на операційному рівні займається Іван Баканов. Як тільки буде обрано нову Верховну раду, ми запропонуємо невідкладно позбавити Службу безпеки України невластивих їй функцій». Але на розроблення законопроєкт пішло більше часу, ніж розраховував президент. Проєкт внесли до Ради у жовтні 2020-го, через рік після початку роботи ІХ скликання. Тому Зеленський провалив цю обіцянку через терміни.

У передвиборчій програмі Зеленський пообіцяв, що Служба безпеки не займатиметься економічними злочинами. Це поки що в процесі реалізації. Виконання обіцянки залежить від двох факторів – запуску Бюро економічної безпеки та ухвалення законопроєкту про реформу СБУ. Запуск БЕБ відбудеться пізніше, ніж планувалося, але закон про відомство передбачає ліквідацію податкової міліції та підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

Олександр Данилюк не виконав обіцянку розпочати реформування СБУ. Він говорив про це, коли обіймав посаду секретаря Ради нацбезпеки та оборони, але його звільнили раніше, ніж закінчили розробляти законопроєкт.

Нардепи обіцяють позбавити СБУ економічної функції та подавати правки до законопроєкту

Як і президент, партія «Слуга народу» у програмі обіцяла позбавити СБУ функції утиску бізнесу. На підставі ухваленого закону про Бюро економічної безпеки ми вважаємо цю обіцянку виконаною (але статус може змінитися, якщо закон про СБУ збереже цю функцію). Більшість «слуг народу» голосували за закон про БЕБ, провалили обіцянку близько 15 членів фракції, наприклад Петро Павловський, Роман Мулик, Дарина Володіна та інші.

Аналогічна обіцянка була у програмі «Голосу». Не виконали її лише Кіра Рудик та Андрій Шараськін – вони не голосували за закон про Бюро економічної безпеки.

Крім того, «Голос» у програмі обіцяв, що всі працівники СБУ, окрім тих, чия діяльність секретна, подаватимуть відкриті електронні декларації.

Близько 50 мажоритарників від «Слуги народу» обіцяли домагатися очищення та перезавантаження СБУ. Тут все теж залежатиме від ухвалення законопроєкту. Ще одна партійна обіцянка пропрезидентської партії – запровадити невідворотність покарання для співробітників СБУ за перевищення службових повноважень – залишається у процесі виконання.

Проголосувати за реформу СБУ обіцяв нардеп від Батьківщини Вадим Івченко. Ірина Геращенко заявила, що «Європейська солідарність» проголосує за ліквідацію департаменту «К» у Службі безпеки, а отже фракція має підтримати законопроєкт у другому читанні.

«Слуга народу» Максим Бужанський навпаки пообіцяв не голосувати за законопроєкт про СБУ в нинішній редакції. «Потрібно забрати у СБУ економіку? Так, категорично згоден, треба... А чи можна проголосувати за законопроєкт, який дозволяє без суду СБУ закривати ЗМІ? Я не за це голосуватиму. Це не реформа СБУ. Це створення інструменту тиску на політичних опонентів», – вважає нардеп.

Ірина Верещук нещодавно пообіцяла позбавити СБУ невластивих правоохоронних функцій, ухваливши законопроєкт №3196-д. Отже депутат теж має підтримати документ у другому читанні.

Депутат від фракції «Голос» Роман Костенко вже виконав обіцянку подавати поправки до законопроєкту про Службу безпеки України. Загалом нардеп подав 99 поправок: серед них були пункти щодо вимог стажу для заступників голови Служби, а також пропонувалися положення про те, що вище керівництво має подавати декларацію.

Його колега по фракції Юлія Клименко пообіцяла, що «Голос» під час розгляду законопроєкту ставитиме на підтвердження 200 своїх поправок.

Верховна рада вже найближчим часом голосуватиме за реформу СБУ, обіцяла у вересні заступниця голови профільного комітету Мар'яна Безугла.

Що стосовно СБУ обіцяли представники попередньої влади

Петро Порошенко, коли був президентом, у передвиборчій програмі обіцяв реформувати правоохоронну систему – міліцію, прокуратуру та СБУ. Якщо реформа органів прокуратури та поліції під час каденції Порошенка все ж таки розпочалася, то щодо Служби безпеки не змогли навіть розробити відповідний законопроєкт. Тому зобов'язання не виконане.

У парламенті VIII скликання нардеп Андрій Левус двічі обіцяв зареєструвати законопроєкт щодо реформи СБУ, але так цього й не зробив.

Іван БакановГолова Служби безпеки України
Баканов пообіцяв забезпечити реформування СБУСказано 18 грудня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Реформувати Службу безпеки обіцяв депутат Михайло Довбенко, але обіцянку також не виконав: немає законопроєктів – немає реформи.

Зареєструвати законопроєкт про реформу СБУ у VIII скликанні, але вже за президента Зеленського, обіцяла Ірина Геращенко. Навіть називала точну дату – 1 липня 2019 року. Нардеп говорила, що внесе ініціативу, якщо цього не зробить Зеленський: глава держави тоді законопроєкт не зареєстрував, як і сама Геращенко. Обіцянку вона провалила.

Нардеп Іван Винник, як і багато депутатів поточного скликання, свого часу теж обіцяв позбавити СБУ повноважень реєструвати провадження з економічних чи корупційних злочинів. Обіцянку провалено, бо ані він, ані його колеги для цього нічого не зробили.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку про те, що СБУ не займатиметься економічними злочинами.

Крім того, ми писали, які обіцянки щодо судової реформи давали Володимир Зеленський, народні депутати та представники попередньої влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: