Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вінник запевнив, що СБУ буде позбавлена повноважень реєструвати провадження по економічним чи корупційним злочинам

18 червня 2018 року народний депутат України Іван Вінник запевнив, що СБУ буде позбавлена повноважень реєструвати провадження по економічним чи корупційним злочинам, а також буде позбавлена права проявляти ініціативу по будь-яким суб'єктам, які здійснюють економічну діяльність. Служба буде займатися виключно розвідувальною, контррозвідувальною, антитерористичною діяльністю. Іван Вінник додав, що готовий захищати кожне слово, яке він говорив на програмі (відео з 23:25).
Не виконано
Сказано 18 червня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=7GS-GOhG6BI
  • http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2469-19/conv/print1527748828346038
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_arh_golos?g_id=1918008&n_skl=8

Результат

8 липня 2018 року набув сили ЗУ "Про національну безпеку України", який був ухвалений парламентом 21 червня. Відповідно до статті 19 Служба безпеки України є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, що забезпечує державну безпеку, здійснюючи з неухильним дотриманням прав і свобод людини і громадянина:

1) протидію розвідувально-підривній діяльності проти України;

2) боротьбу з тероризмом;

3) контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного і науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об'єктів критичної інфраструктури;

4) охорону державної таємниці.

Однак, є положення, що повноваження Служби безпеки України визначаються законодавством України. А отже, зберігаються старі функції СБУ щодо втручання в діяльність економічних суб'єктів. Поряд з цим, закон зобов'язав СБУ розробити новий закон про Службу.

Отже, з метою об'єктивного надання відповідного статусу обіцянки, зобов'язання отримує відповідний статус після ухвалення нового законопроекту про СБУ.

Станом на 28 серпня 2019 року нового законопроекту про СБУ, який буде позбавляти повноважень реєструвати провадження по економічним чи корупційним злочинам, а також права проявляти ініціативу по будь-яким суб'єктам, які здійснюють економічну діяльність, не було ухвалено. Оскільки народний депутат проголосував за проект Закону про національну безпеку України №8068, який залишає наведенні вище повноваження за СБУ, то обіцянка отримує статус "Не виконано".