Секретар РНБО пояснив, чому виступає за президентську республіку

Читать на русском
В Україні необхідно заснувати жорстку президентську республіку, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.
Олексій Даніловфото РБК-Україна

В Україні необхідно заснувати жорстку президентську республіку. Та форма правління, яка є зараз - парламентсько-президентська - не завжди себе виправдовує.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю РБК-Україна, опублікованому в понеділок, 25 жовтня.

Які зміни до Конституції пропонують внести президент і депутатиВолодимир Зеленський пропонує скоротити чисельність Ради, а депутати ‒ змінити порядок призначення директорів НАБУ і ДБР.

«Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі. У нашій історії важко знайти факти, коли без особистості можна було зробити ривок вперед. Це не тільки в нашій історії. Сьогодні всі країни фактично створюють особистості», - сказав він.

При цьому Данілов допускає, що парламентсько-президентські республіки також мають право на існування, однак тільки в таких умовах, «коли є вже усталена демократія, яка має своє коріння».

«Нам раз і назавжди потрібно визначитися, яка у нас країна. Якщо ми є президентською республікою, треба сказати - давайте робити президентську республіку, де президент - це глава виконавчої влади, відповідає за всі ці процеси. І тоді у нас з вами все добре», - додало він.

Секретар РНБО пояснив, що в цьому моменті виникають невідповідності вже з законами Конституції і самою волею українців.

«У нас виходить, що ми всенародно обираємо президента, на нього покладаються надії, але за Конституцією у нас парламентсько-президентська республіка. Ну, тоді за логікою парламентсько-президентської республіки президента треба обирати у парламенті і поставити крапку в цьому питанні. Але народ не хоче, щоб у нього забрали право обрання президента», - заявив Данилов.

Нагадаємо, в цьому місяці РНБО вперше в історії затвердила План оборони України.

«Слово і діло» раніше докладно писало про те, які рішення приймала РНБО і як вони реалізуються.

Також ми аналізували, які зміни до Конституції обіцяють підтримати нардепи, а за що голосувати не готові.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: