Які зміни до Конституції пропонують внести президент і депутати

Читать на русском

Верховна рада IX скликання за майже два роки роботи проголосувала за одну зміну до Конституції – щодо скасування недоторканності народних депутатів. Ще кілька пропозицій стосовно змін чекають на розгляд парламенту або вердикт Конституційного суду. До Дня Конституції «Слово і діло» пропонує подивитися, які зміни в неї хочуть внести президент Володимир Зеленський і нардепи.

Ініціатив щодо внесення змін до Конституції від депутатів меншість. Переважно, «ідеї подає» Зеленський.

Ще з минулого скликання у Верховній раді залишилися пропозиції щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей (самі облцентри давно перейменували). Законопроєкти були зареєстровані ще в листопаді 2018 року, а після початку роботи IX скликання їх перереєстрували. Конституційний суд визнав законопроєкти такими, що відповідають Основному закону, вони очікують на розгляд.

234 народних депутати від фракції «Слуга народу» запропонували внести зміни до Конституції щодо порядку призначення та звільнення директорів НАБУ і Держбюро розслідувань. Суть законопроєкту – для призначення і звільнення керівників цих відомств потрібна буде згода Верховної ради. У березні цього року ініціативу направили на розгляд Конституційного суду.

Президент Зеленський запропонував кілька змін до Конституції у серпні 2019 року. Один із законопроєктів – про скасування адвокатської монополії. Його мета – забезпечити право кожного на отримання професійної юридичної допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги. КСУ визнав, що законопроєкт відповідає Конституції.

Законопроєкт Зеленського про законодавчу ініціативу народу КСУ визнав конституційним, але рекомендував конкретизувати деякі моменти. Законопроєкт пропонує доповнити Конституцію переліком суб'єктів законодавчої ініціативи і закріпити, що право такої ініціативи належить президенту, Кабміну, депутатам і народу.

Також Зеленський запропонував скоротити чисельність Верховної ради до 300 депутатів. У Конституційного суду були деякі зауваження до законопроєкту, але в цілому він відповідає Основному закону.

Президентський законопроєкт про уповноважених Верховної ради КСУ визнав неконституційним. Зеленський пропонував, щоб парламент призначав і звільняв своїх уповноважених за дотриманням Конституції і законів.

Крім того, визнано неконституційним президентський законопроєкт про позбавлення нардепів мандатів за систематичні прогули і кнопкодавство.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, які зміни до Конституції України пропонували внести президенти.

Також «Слово і діло» писало, які закони і рішення влади обіцяють оскаржувати в Конституційному суді депутати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: