Слідом за Молдовою газова криза прийде і в Україну – Зеркаль

Читать на русском
В першу чергу, в кризі винні ринкові ціни на газ, які диктують автократичні режими - перш за все, Росія
Олена ЗеркальВідкрите джерело

Енергетичний криза через брак газу, який зараз переживає Молдова, може надалі перекинутися на Україну.

Про це заявила радник міністра енергетики України Олена Зеркаль в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Там дуже критична ситуація. І вчора, позавчора проводили дуже багато зустрічей і розмов з Молдовою про те, як вирішувати цю кризу. І, зрозуміло, його можна вирішувати тільки спільно. Тому що Молдова - це перший дзвінок. В принципі ця криза буде притаманна всій Європі. І, на жаль, Україна наступна» - впевнена вона.

Зеркаль додала, що в кризі є вина багатьох факторів, але в першу чергу винні ринкові ціни на газ, які диктують автократичні режими - перш за все, Росія.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

«Були природні фактори в Азії, в Латинській Америці, в США і нестача зрідженого природного газу. І вона буде рости з часом, попри зростаюче виробництво. Але попит і те, що газ фактично є перехідним паливом для Азії для досягнення цієї нульової емісії... Все складається так, що ринкові ціни зараз диктують автократичні режими. І Путін не може не скористатися цим. Тому що він є найяскравішим представником цієї автократичної системи» - підкреслила вона.

Нагадаємо, в суботу, 23 жовтня, російський «Газпром» пригрозив припинити постачання газу в Молдову. Російський монополіст зажадав від молдавської сторони погасити борги.

Влада Молдови планують шукати альтернативних постачальників для того, щоб забезпечити країну газом і диверсифікувати поставки.

При цьому стало відомо, що Україна готова передати Молдові певний обсяг газу безкоштовно. Деякі українські ЗМІ з посиланням на власні джерела заявляли, що мова йде про обсяг в 1 млрд кубометрів. Однак пізніше нардеп від СН Андрій Герус пояснив, що мова йде про 15 мільйонів кубів - це 0,08% українських запасів газу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: