На Київщині депутат міськради «приховав» від НАЗК дані про майно на 9 млн грн

Читать на русском
Національне агентство із питань запобігання корупції під час повної перевірки декларації депутата Броварської міськради Сергія Шапрана за 2020 рік виявила невідповідностей на понад 9 млн грн.
Трибуна Бровари

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило ознаки кримінального правопорушення у декларації за 2020 рік у депутата Броварської міської ради Сергія Шапрана.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Левова частка знайдених порушень стосується нерухомості депутата. Зокрема, Шапран не вказав у декларації вартість трьох земельних ділянок та квартиру в Києві. А також не зазначив, що його дружина орендує нежитлове приміщення площею 79 кв. м.

«Таким чином, суб'єкт декларування у розділі «нерухоме майно» зазначив недостовірні відомості, які відрізняються від достовірних на загальну суму 5 млн 856 тис. грн», ‒ йдеться у результатах перевірки НАЗК.

Як працює у парламенті група «За майбутнє»Депутатська група За майбутнє причетна до створення 553 законопроєктів і 149 постанов. Детальніше – на інфографіці.

Також Сергій Шапран не вказав вартість своїх годинників марки Girard-Perregaux та Hublot, а також годинника дружини марки Ulysse Nardin.

«Суб'єкт декларування пояснив, що право власності на вказані годинники набуто до подання першої декларації. Документи, що підтверджують їхню вартість та дату набуття, не збереглися», ‒ зазначили в Нацагентстві.

Окрім цього, декларант не вказав вартості мотоцикла Honda GL1800 2018 року випуску, двох причепів, гідроциклу Sound LM GTX LTD 2018 року випуску та Spark 20UP800HO та яхти Princess V65 2001 року випуску.

Окрім цього, Шапран не зазначив у декларації, що він є бенефіціарним власником одинадцяти приватних компаній.

Водночас, згідно з декларацією депутата, у 2020 році він отримав 74 тис. грн зарплати як директор ТОВ «Броварський алюмінієвий завод», 8700 грн ‒ доходу від підприємницької діяльності, 1,75 млн грн ‒ за продаж автомобіля Mersedes-Benz 2015 року випуску, 281 тис. грн ‒ за передачу прав власності на знаки для товарів і послуг за свідоцтвами України.

Його дружина Вікторія Батуі-Шапран отримала зарплату 101 тис. грн та 489 тис. грн як дохід від зайняття підприємницькою діяльністю.

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на 9 млн 482 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», ‒ йдеться у результатах перевірки.

Якщо провину Шапрана доведуть у суді, він буде змушений сплатити штраф 42,5 тис. грн ‒ 51 тис грн або піти на громадські роботи 150-240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як відомо, Сергій Шапран — лідер осередку партії «За майбутнє» Броварщини. Він є членом бюджетної постійної депутатської комісії Броварської міської ради.

Подібні порушення НАЗК фіксувало і в депутатів від інших політичних сил. Наприклад, на Дніпропетровщині депутат від «Батьківщини» вніс до декларації недостовірні відомості на 16 млн грн, а «Слуга народу» Герус не зміг підтвердити НАЗК походження доходів на 11 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: