Допомога Молдові газом у критичній ситуації позначиться на репутації України – експерт

Читать на русском
Україна має великі запаси газу в ПСГ, тому може допомогти Молдові без особливої напруги. Це позитивно вплине на репутацію нашої країни
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Молдова може опинитися взимку без теплопостачання та електроенергії через проблеми, що склалися у сфері енергетики. В таких умовах Українська допомога газом сусідній країні благотворно вплине на репутацію України як держави.

Про це повідомив керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання Антон Зоркін в ефірі телеканалу «Україна 24».

За його словами, Україна має великі запаси газу в ПСГ, тому може допомогти Молдові без особливої напруги. Але частина цього газу не належить державі, тому надавати допомогу треба з розумом.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

«Безумовно, в такій ситуації, коли Молдова шантажується Росією, то необхідно допомагати, тим більше що у нас нормальні добросусідські відносини. Питання в тому, чи вистачить нам самим газу, врешті-решт, після цієї допомоги, і навіть без неї. У нас є 18 мільярдів кубометрів газу в сховищах, цього начебто достатньо для проходження сезону, але частина цього газу є власністю інших компаній, які можуть її вивести та продати в Європі, і цей газ може не отримати український споживач. Тому обсяги газу, які необхідні Молдові, вони не такі значні. У порівнянні з Україною - це мізер. Але з усім тим треба прораховувати цю ситуацію» — заявив він.

Експерт додав, що допомога Молдові, жителі якої можуть залишитися без тепла і світла через політику Росії, благотворно позначиться надалі на репутації України.

«Безумовно, це буде відчутна допомога. Сказати, що ми врятуємо — це буде дуже голосно, але, напевно, ми дуже сильно допоможемо пройти Молдові опалювальний сезон і не залишитися без електроенергії та тепла. Це в черговий раз покаже, що Україна нормальний партнер для європейських країн. Це буде позитивно з репутаційної точки зору. Це буде черговим плюсом в скарбничку України з точки зору її репутації» — підкреслив він.

Нагадаємо, в суботу, 23 жовтня, російський «Газпром» пригрозив припинити постачання газу в Молдову. Російський монополіст зажадав від молдавської сторони погасити борги.

Влада Молдови планують шукати альтернативних постачальників для того, щоб забезпечити країну газом і диверсифікувати поставки.

При цьому стало відомо, що Україна готова передати Молдові певний обсяг газу безкоштовно. Деякі українські ЗМІ з посиланням на власні джерела заявляли, що мова йде про обсяг в 1 млрд кубометрів. Однак пізніше нардеп від СН Андрій Герус пояснив, що мова йде про 15 мільйонів кубів - це 0,08% українських запасів газу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: