Транзит газу через Україну впав на 15 відсотків – ОГТСУ

Читать на русском
У вересні транзит російського газу через Україну знизиться до мінімально допустимих за контрактом 109 млн кубометрів на добу
Ілюстративне фотоFacebook

У період за січень-серпень 2021 року через газотранспортну систему України транзитом пройшло 29,45 млрд кубометрів газу – на 15,2% менше, ніж за той же період 2020 року.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Оператора ГТС України (ОГТСУ).

Так, за даними ОГТСУ, на аукціоні 16 серпня російський газовий монополіст «Газпром» забронював на Вересень 4% від запропонованих Україною додаткових транзитних потужностей. Таким чином, у вересні транзит газу знизиться до мінімально допустимих за контрактом 109 млн кубометрів на добу.

Глава ОГТСУ Сергій Макогон пов'язав рекордне подорожчання газу в Європі з політикою Росії щодо урізання транзиту газу напередодні запуску «Північного потоку-2».

«У» сиділа на трубі. Колонка Леоніда ШвецяНаша нинішня печаль з приводу потенційних трубопровідних перспектив має шанс колись обернутися радістю.

«Україна постійно пропонує додаткові транзитні потужності для постачання додаткових обсягів газу в ЄС. Однак «Газпром», на жаль, постійно відмовляється від них. Складається враження, що такою поведінкою «Газпром» не тільки стимулює подальше зростання цін на газ в ЄС, але і посилає вкрай прозорі сигнали в Європу, що додаткові обсяги газу можливі тільки через «Північний потік-2» – пояснив він.

Нагадаємо, вже незабаром російська компанія-монополіст «Газпром» може почати постачання газу через «Північний потік-2». За неофіційними даними, це може статися вже 1 жовтня.

Тим часом Європі ціни на газ побили новий історичний рекорд. На торгах 9 вересня вартість ф'ючерсу на жовтень 2021 року перевищила історичний максимум - понад 700 доларів за тисячу кубометрів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: