Збитки ОГХК: суд зняв арешт з квартири колишньої дружини Журила

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання адвоката власниці майна про зняття арешту з нерухомості.

Вищий антикорупційний суд скасував арешт квартири колишньої дружини ексвиконувача обов'язків голови правління ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у нанесенні майже 300 млн грн збитків.

Таке рішення 11 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 13 березня 2017 року Солом'янський районний суд Києва наклав арешт на квартиру колишньої дружини Журила Жанни Григоренко площею 54,7 квадратних метри у Дніпрі. Однак, адвокат Григоренко подав до суду клопотання про скасування арешту нерухомості. Він вказав, що Журило та її клієнтка розлучені з 2011 року. Того ж року було затверджено судовим рішенням мирову угоду, відповідної до якої власницею квартири стала Григоренко. Тому арешт необхідно зняти, оскільки його незаконно наклали, бо квартира не була у спільній власності подружжя.

Водночас, прокурор САП заперечував проти задоволення клопотання. Як він стверджував, Журило та Григоренко розлучилися лише з необхідності маскування дійсних власників окремих закордонних приватних компаній. Однак фактично між ними продовжувались сімейні відносини, що підтверджується змістом їх спілкування та листування за допомогою електронної пошти та мобільних додатків для обміну повідомленнями. Журило нібито надалі спілкувався з колишньою дружиною стосовно щоденних побутових та сімейних питань спільного проживання, проведення ремонту у помешканнях, де планують спільно проживати.

Втім антикорупційний суд скасував арешт квартири. Судді вказали, що Журило і Григоренко розлучилися ще в 2011 році, а спірна квартира перейшла у приватну власність колишньої дружини екскерівника ОГХК. Суд відхилив доводи прокурора, що Журило і Григоренко надалі спілкувалися щодо побутових питань, оскільки під час вирішення питання про накладення арешту ці факти не досліджувались і не оцінювались.

Як відомо, у цій справі обвинувачують відстороненого виконувача обов'язків голови правління ОГХК Руслана Журила та колишнього його заступника з комерційних питань Юрія Перцева у нанесенні збитків компанії.

За версією обвинувачення, Журило та Перцев із метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб упродовж грудня 2014 року-липня 2016 року при здійсненні господарської діяльності продавали титановмісні руди за заниженими цінами через компанії-посередники. Реалізація сировини здійснювалася через пов'язані та підконтрольні керівництву державного підприємства іноземні компанії-посередники з Австрії та Великої Британії, з подальшим продажем руд іноземним суб'єктам господарювання реального сектора економіки – кінцевим отримувачам за дійсними ринковими цінами.

При цьому службові особи державного підприємства за можливості укладення прямих контрактів вели переговори та укладали контракти, діючи в інтересах вищевказаних підконтрольних компаній-посередників. На рахунках цих компаній і залишилася частина прибутку в сумі $12,9 мільйона, що, відповідно до офіційного курсу валют, встановленого Національним банком України, становить 296,8 млн грн.

Нагадаємо, у НАБУ заявили, що викрита схема на ОГХК продовжує діяти. Раніше суд продовжив відсторонення Журила. Також у суді допитали чинного керівника ОГХК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: