Суд залишив під заочним арештом ексзаступника директора авіаційного заводу

Читать на русском
Апеляційна палата відмовилася розглядати скаргу на рішення слідчого судді про заочне взяття під варту одного з екскерівників державного заводу.
Ігор Сунцов

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила під заочним арештом колишнього першого заступника генерального директора Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Ігоря Сунцова, якого НАБУ і САП підозрюють у розтраті майже 30 млн грн.

Таке рішення 12 жовтня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 30 липня НАБУ і САП заочно повідомили Сунцову про підозру, оскільки той переховується за кордоном. Пізніше суд заочно взяв підозрюваного під варту. Не погодившись з таким рішенням, адвокат Сунцова подав апеляційну скаргу. В ній він просив скасувати рішення про заочний арешт.

Однак апеляційна палата ВАКС навіть не відкрила провадження за скаргою. Як вказали судді, згідно практики Касаційного кримінального суду, рішення про заочний арешт не підлягає апеляційному оскарженню.

За версією слідства, з травня 2013 року по січень 2015 року перший заступник гендиректора, зловживаючи своїм службовим становищем, перевів кошти підприємства шотландському офшору Portvilla Тrading LP за надання агентських послуг по продажу товарів військового призначення за кордон.

Проте, як з'ясувалося, жодних послуг українське товариство від іншого суб'єкту господарювання не отримувало. Як наслідок, ХДАВП було завдано збитків, сума яких сягає майже 30 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ розслідувало факти розтрати коштів на ХДАВП. У цій же справі детективи отримували доступ до електронної пошти фігурантів. За даними органів правопорядку, ХДАВП уклало агентську угоду з шотландським офшором Portvilla Тrading LP. Офшор мав допомогти держпідприємству з укладанням іноземного контракту на продаж літаків, а за це отримати 6% від вартості контракту. Іноземній компанії перерахували майже 30 млн грн за нібито організовані переговори з прикордонною службою Комітету національної безпеки і внутрішніми військами МВС Казахстану про придбання ними двох цивільних літаків АН-74 загальною вартістю понад 59,32 млн дол.

Разом із тим під час отримання міжнародної правової допомоги від Казахстану встановлено, що компанія Portvilla trading LP та її представник жодної участі в проведенні переговорів та закупівлі літаків не брали. Ці переговори та участь у закупівлі проводили працівники ХДАВП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: