НАБУ отримало доступ до електронної пошти в справі авіаційного підприємства

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива та прокурора про надання тимчасового доступу до документів.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і Діло»

Суд надав Національному антикорупційному бюро тимчасовий доступ до зареєстрованої на сайті UKR.NET електронної скриньки фігуранта кримінального провадження про можливе заволодіння коштами державного підприємства ​​«Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» (ХДАВП).

Таке рішення 20 лютого ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що в березні 2013 року ХДАВП і шотландський офшор Portvilla Тrading LP (в особі невідомого) уклали агентський договір про надання фірмою послуг із продажу літаків. За це харківське підприємство зобов'язалося перерахувати фірмі винагороду в 6% від вартості літака. Надалі протягом 2013-2016 років посадові особи заводу перерахували на рахунки Portvilla Тrading LP понад 28 мільйонів гривень. Ці гроші були заплачені за організовані фірмою переговори з прикордонною службою Комітету національної безпеки і внутрішніми військами МВС Казахстану про придбання ними двох цивільних літаків АН-74 загальною вартістю понад 59,32 мільйона доларів.

Разом із тим під час отримання міжнародної правової допомоги від Казахстану встановлено, що компанія Portvilla trading LP та її представник жодної участі в проведенні переговорів та закупівлі літаків не брали. Однак такі переговори та участь у закупівлі проводили працівники ХДАВП.

Під час розслідування детективи встановили факт спілкування мобільними телефонами між собою керівництва ХДАВП, яке може бути причетне до вказаних дій, а також чинними та колишніми посадовими особами підприємства. Йдеться про колишніх генерального директора ХДАВП Анатолія М'ялицю, першого заступника гендиректора Ігоря Сунцова, інших заступників, головного бухгалтера, начальника відділу, директора департаменту та заступника директора департаменту.

Крім того, в НАБУ є підстави вважати, що М'ялиця та інші посадові особи ХДАВП підтримували й продовжують підтримувати зв'язок між собою, а також із представником Portvilla trading LP щодо нібито виконання останнім умов агентського договору від 1 березня 2018 року №146-21, складання документів з його виконання тощо.

У межах цієї справи детектив просив суд надати доступ до електронної пошти фігуранта, у тому числі до всіх листувань за період з 2012 року до 6 лютого 2020 року. Суд клопотання задовольнив. Проте представник UKR.NET подав апеляційну скаргу на таке рішення. Суд відмовився її розглядати, бо ухвалене рішення не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, НАБУ розслідує розтрату грошей на будівництві дитсадка під Києвом. Також детективи ведуть слідство за фактом можливої розтрати коштів «Центренерго».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: