Північний потік-2: у Нафтогазі пояснили, що дасть участь у сертифікації оператора

Читать на русском
Політичні домовленості між США та Німеччиною не впливатимуть на процес, переконаний радник глави правління НАК Нафтогаз України.
Главком

Участь НАК «Нафтогаз України» у сертифікації російського газового проєкту «Північний потік-2» допоможе Україні захистити свої інтереси на європейському ринку.

Про це у програмі «Украина на самом деле» на телеканалі «Дом» розповів радник голови правління «Нафтогазу» Мирон Василик.

«Нафтогаз подав свою заявку на участь у процесі сертифікації «Північного потоку-2» німецькому регулятору, який має у своїх повноваженнях право почати процес сертифікації. Ми, Нафтогаз і Україна, як великі учасники європейського ринку, купуємо значні обсяги газу. Тому ми теж зацікавлені в тому, щоб цей ринок був конкурентним, і ми маємо право захищати наші позиції та інтереси на цьому ринку. Таке право нам дає стаття 66 закону Німеччини про енергетичну промисловість», — уточнив Василик.

Як зазначається, сертифікація триватиме чотири місяці, доповнив радник голови правління Нафтогазу.

«Цей процес почався заявкою на сертифікацію «Північного потоку-2», яка була подана 8 вересня. Сертифікація триватиме чотири місяці. Німецький регулятор розглядає заявку і дивиться на роль всіх учасників цього ринку, зокрема і українських учасників, польських учасників, й інших країн», — пояснив Василик.

Водночас, у сертифікації також братимуть участь Федеральне міністерство економіки Німеччини та Європейська комісія.

«Процес досить тривалий і, я би сказав, він враховує не лише технічні, але також політичні інтереси всіх учасників ринку. Тобто це виходить із принципу солідарності, який є фундаментальним принципом на європейському ринку», — акцентував Василик.

Старт опалювального сезону: що обіцяли політики в різні роки та чи вдавалося їм виконувати обіцянеЯкі обіцянки давали чиновники стосовно тарифів на газ, електроенергію та воду, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Політичні домовленості між США та Німеччиною не впливатимуть на процес, переконаний радник глави правління НАК «Нафтогаз України».

«Я не думаю, що політичні домовленості між США та Німеччиною якимось чином впливатимуть на цей процес. Цей процес обумовлений європейським законодавством, Третім пакетом енергетичного законодавства, та відповідно до цього йтимуть усі процеси щодо сертифікації», — підсумував Василик.

Нагадаємо, що «Нафтогаз» подав заявку на участь у сертифікації «Північного потоку».

Також нагадаємо, що першу нитку газопроводу «Північний потік-2» заповнили технічним газом.

Раніше ми повідомляли, що російський газопровід «Північний потік-2» готовий до запуску. Залишається тільки отримати дозвіл від Німеччини.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: