САП оскаржить виправдання ексміністра Омеляна

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура повідомляє про непогодження з рішенням суду і обіцяє подати апеляційну скаргу на виправдувальний вирок.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить вирок Вищого антикорупційного суду, яким виправдали колишнього міністра міністра інфраструктури Володимира Омеляна від обвинувачення у недоотриманні понад 30 млн грн бюджетом.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«18 жовтня колегія суддів ВАКС оголосила вирок колишньому міністру інфраструктури, яким експосадовця визнано невинуватим у виданні службовою особою нормативно-правового акту, а саме рішення про зменшення портового (адміністративного) збору, яке призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн. Прокурор САП не погоджується з виправдувальним вироком та оскаржить його у суді апеляційної інстанції», – інформує прокуратура.

Як відомо, ВАКС виправдав Омеляна від обвинувачень у незаконних діях. На думку суддів, в діях ексміністра відсутній склад кримінального правопорушення.

Раніше суд обмежив адвокату Омеляна терміни на ознайомлення зі слідством. Після цього САП скерувала до суду справу ексміністра інфраструктури.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів виступало проти зменшення усіх портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

Зрештою, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтвердила Держаудитслужба та судова експертиза. Згодом, Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: