Певні регіони України можуть залишитися без газу через припинення транзиту – експерт

Читать на русском
Втім, експерт зазначає, що вихід із ситуації є - достатньо перевести українську ГТС на реверс газу
Ілюстративне фотоНафтогаз України

Східні та південні регіони України можуть залишитися без газу напередодні опалювального сезону через зупинки транзиту через українську територію. Такі проблеми можуть виникнути через певні особливості української газотранспортної системи.

Про це заявив енергетичний експерт Сергій Дяченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

«Наша газотранспортна система побудована так, що якщо немає транзитного газу, можуть бути проблеми з газозабезпеченням на Сході та Півдні України. Річ у тому, що сховища розташовані на Заході, і якщо Компресори при транзиті працюють зі сходу на захід, то не можна поставити газ на південь і схід України. Система працювала таким чином, що на сході відбирався транзитний газ і заміщався зі сховищ на заході» - пояснив він.

Втім, експерт зазначає, що вихід із ситуації є - достатньо перевести українську ГТС на реверс газу.

«Тобто, якщо не буде транзитного газу, для забезпечення сходу України взимку потрібно буде переводити нашу ГТС на реверс. У 2009 році це робили, днів за 10 це можна зробити, зараз це вирішується» - зазначив він.

Нагадаємо, що російський «Газпром» зупинив транспортування газу через Україну в напрямку Угорщини.

Однак при цьому президент Росії Володимир Путін заявив, що російський газовий монополіст і далі повинен виконувати контрактні зобов'язання про постачання газу через Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: