Коли з партнерами немає згоди: чому Зеленський не може зустрітися з Путіним

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Російські ЗМІ повідомили, що РФ направила Україні свій проєкт можливих рішень президентів обох країн за підсумками зустрічі віч-на-віч. Відповіді щодо цих пропозицій поки що не отримано. Це свідчить про те, що організація прямих переговорів між президентами України Володимиром Зеленським та РФ Володимиром Путіним тупцює на місці через критичну різницю в позиціях обох сторін.

Про те, що російська сторона направила Україні власний проєкт можливих рішень президентів Володимира Зеленського та Володимира Путіна за підсумками зустрічі сам-на-сам повідомило видання «Комерсант». Оскільки видання, зазвичай, досить суворо ставиться до роботи зі своїми джерелами, з великою часткою ймовірності можна стверджувати, що такий проєкт справді направили. За даними видання, відповідь на російські пропозиції з Києва поки не надійшла.

Володимир Зеленський, чи не з моменту своєї інавгурації домагається прямих переговорів з Володимиром Путіним. Головною темою перемов, без сумніву, є деокупація Криму і Донбасу. Один раз ця зустріч відбулася. Сталося це в Нормандському форматі, в грудні 2019 року в рамках Паризького саміту Н4. На цьому саміті затвердили меморандум, одним з положень якого, є імплементація в українське законодавство «формули Штайнмаєра». Ця «формула» є механізмом поетапної реалізації низки положень Мінських угод щодо децентралізації і надання особливого статусу окупованим районам Донецької і Луганської області.

Віч-на-віч з ворогом: коли відбудеться зустріч між Зеленським та ПутінимКоли очікувати зустрічі президентів РФ та України? Чи принесе вона довгоочікуваний прорив у відновленні Україною контролю над тимчасово окупованими територіями Донбасу та якою буде доля Криму – дізнавався політолог Олександр Радчук.

Заявивши ще на початку своїх повноважень про бажання домагатися миру на Донбасі в руслі Мінських угод, Володимир Зеленський сам загнав себе в пастку, оскільки модальність цих домовленостей є неприйнятною для України. Це показала і спроба узгодити спільну редакцію «формули Штайнмаєра» в рамках Тристоронньої контактної групи за два місяці до Паризького саміту. Вона привела до акцій протесту, показавши негативне ставлення українського суспільства до такого формату розв'язання конфлікту.

З цієї причини, очевидно, не були виконані і положення паризького меморандуму, що стосуються імплементації «формули Штайнмаєра». Це дає підстави російській стороні заявляти, що наступна зустріч двох президентів на донбаську тематику не має сенсу, поки не будуть виконані всі домовленості Паризького саміту. Деокупацію Криму в Москві взагалі обговорювати не бажають, вважаючи питання російської приналежності півострова закритим.

В останні дні з'явився ще один кейс – транзит російського газу через територію нашої країни, який може бути заблокований після ймовірного введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік 2». При цьому президент Володимир Путін на нещодавній нараді з питань розвитку енергетики закликав «повністю дотримуватися контрактних зобов'язань з транзиту прокачування російського газу через територію України».

Навряд чи президент РФ зробив цю заяву від великої любові до нашої країни. Ймовірно, це натяк на те, що транзит газу також стане предметом переговорів. А тому можна припустити, що серед російських пропозицій, які за даними видання, були направлені до Києва, очевидно, не було ані слова про Крим, зате було дуже багато слів про донбаське врегулювання (за російським сценарієм і з урахуванням рішень Паризького саміту), природно, в ув'язці з газовою проблематикою.

А оскільки, як уже було сказано, ці варіанти Київ не влаштовують, можна зрозуміти, чому відповідь досі не надійшла. Різниця у позиціях двох сторін надто велика для того, щоб досягти будь-яких угод.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: