Антикорупційний суд заочно заарештував експрезидента Януковича

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива Національного бюро про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього президента-втікача Віктора Януковича, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у заволодінні комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я».

Таке рішення 7 жовтня ухвалила слідча суддя ВАКС Катерина Широка, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

«Клопотання детектива НАБУ погодженого з прокурором САП про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно Януковича Віктора Федоровича – задовольнити. Обрати відносно Януковича Віктора Федоровича запобіжний захід у виді тримання під вартою», – оголосила суддя.

Вона пояснила, що з моменту затримання, але не пізніше 48 годин, Януковича необхідно буде доставити до ВАКС. Там йому мають обрати запобіжний захід у вигляді арешту або більш м'якого.

Раніше антикорупційний суд також дозволив заочне розслідування стосовно Януковича та його сина Олександра.

Як відомо, до цього слідчий суддя ВАКС відмовив НАБУ і САП у заочному арешті Януковича. У суді пояснили, що президент-втікач набув статусу підозрюваного. Також там встановили, що Януковича оголосили в міжнародний розшук, однак детектив не вніс ці дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань і тому в заочному арешті відмовили. Тому прокурор САП і подав апеляційну скаргу. Однак йому відмовили.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я». У межах цієї справи заочно повідомили про підозру президенту-втікачу Януковичу. Пізніше після втрати функції слідства Генпрокуратурою вказану справу передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП.

За версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння Межигір'ям. Його батько Віктор, будучі у 2007 році на посаді прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти державним майном в особливо великих розмірах. Також сина Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: