Справа «Золотого мандарину»: Велика палата відмовила в позові екснардепу Логвинському

Читать на русском
У Верховному суді не побачили підстав для продовження розгляду заяви колишнього члена українського парламенту, в якому той просив закрити справу.
Георгій Логвинський

Велика палата Верховного суду не захотіла розглядати заяву колишнього народного депутата Георгія Логвинського, в якій він просив закрити кримінальне провадження за фактом заволодіння понад 54 млн грн державного бюджету фірмою «Золотой мандарин ойл».

Про це журналісту «Слово і діло» повідомив начальник відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергій Козачина.

«Сьогодні Велика палата Верхоного суду закрила провадження за заявою колишнього нардепа. Повний текст рішення буде 8 жовтня», – сказав він.

Як відомо, екснардеп Логвинський подав заяву до Великої палати ВС. В ній він просив закрити справу «Золотого мандарину» та переглянути низку рішень Вищого антикорупційного суду у межах цієї справи, в тому числі, про застосування запобіжних заходів підозрюваним. Підставою політик вказав рішення Європейського суду з прав людини, яким НАБУ і САП відмовили у знятті з нього імунітету. Наразі слідство у самому кримінальному провадженні зупинене.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру шести особам у заволодінні 54 млн грн держбюджету. Слідство встановило, що підозрювані впродовж 2013-2016 рр. організували схему з використанням механізму звернення до Європейського суду з прав людини: ввели в оману європейську інституцію не поінформувавши її про всі обставин спірних правовідносин.

Зокрема, у вересні 2013 року представник ТОВ «Золотой мандарин ойл», імовірно підконтрольного колишньому нардепу Логвинському, за вказівкою останнього підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з'ясували детективи НАБУ під час досудового розслідування, попри рішення суду на свою користь, «Золотой мандарин ойл» за його реалізацією до виконавчої служби не звертався. Та про цей факт компанія ЄСПЛ не повідомила. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за пів року до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, як вважає слідство, для супроводу справи в ЄСПЛ екснардеп домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого мандарину ойл» 54,179 млн грн із державного бюджету України за зобов'язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. У лютому 2016 року Мін'юст перерахувало вказану суму коштів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: