Екснардеп Логвинський вимагає закрити справу «Золотого мандарину»

Читать на русском
Колишній член українського парламенту, з якого не зняв імунітет Європейський суд, звернувся до Верховного суду із заявою.
Георгій Логвинський

Колишній народний депутат Георгій Логвинський подав до Верховного суду заяву з проханням переглянути рішення про застосування запобіжних заходів підозрюваним у справі заволодіння ТОВ «Золотой мандарин ойл» понад 54 млн грн і закрити кримінальне провадження.

Втім Велика палата ВС залишила цю заяву без руху і дала Логвинському 15 днів для усунення недоліків, повідомляє «Слово і діло».

У рішенні Великої палати вказується, що Логвинський просить переглянути ці рішення за виключними обставинами у зв'язку з наявністю рішення Європейського суду з прав людини, яким з нього не зняли імунітет на прохання НАБУ і САП. Однак, на думку судді, у заяві екснардепа не зазначено наступне: чи всі судові рішення, про скасування яких просить заявник, були предметом розгляду ЄСПЛ та які саме порушення міжнародних зобов'язань України були констатовані ЄСПЛ під час ухвалення кожного з них судами України; у якому з пунктів рішення ЄСПЛ йдеться про порушення Україною міжнародних зобов'язань «при вирішенні даної справи судом» та яким чином рішення про закриття кримінального провадження на стадії досудового розслідування щодо підозрюваних і скасування рішень суддів про обрання щодо них запобіжних заходів, про що просить заявник, відновить його попередній юридичний стан (імунітет).

Тому суддя 26 серпня залишила заяву Логвинського без руху і дала йому час для усунення недоліків.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру шести особам у заволодінні 54 млн грн держбюджету. Слідство встановило, що підозрювані впродовж 2013-2016 рр. організували схему з використанням механізму звернення до Європейського суду з прав людини: ввели в оману європейську інституцію не поінформувавши її про всі обставин спірних правовідносин.

Зокрема, у вересні 2013 року представник ТОВ «Золотой мандарин ойл», імовірно підконтрольного колишньому нардепу Логвинському, за вказівкою останнього підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн грн як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ «Київенерго» перед підприємством щодо зберігання мазуту, яке нібито з 2009 року органами виконавчої служби не виконувалося.

Однак, як з'ясували детективи НАБУ під час досудового розслідування, попри рішення суду на свою користь, «Золотой мандарин ойл» за його реалізацією до виконавчої служби не звертався. Та про цей факт компанія ЄСПЛ не повідомила. Так само, як і приховало від європейської інституції факт відступлення права вимоги до ПАТ «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з екснародним депутатом-організатором схеми, що сталося за пів року до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, як вважає слідство, для супроводу справи в ЄСПЛ екснардеп домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого мандарину ойл» 54,179 млн грн із державного бюджету України за зобов'язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. У лютому 2016 року Мін'юст перерахувало вказану суму коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: