Локдауни по всьому світу призвели до глобального потепління – вчені

Читать на русском
Запроваджені через пандемію локдауни призвели до потепління на планеті. Причиною стало зниження соцактивності населення у 2020 році.
Фото: Michalea King

Вчені американського Національного центру атмосферних досліджень (NCAR) встановили, що запроваджені через пандемію локдауни спричинили нагрівання поверхні Землі у 2020 році.

Про це йдеться в публікації на порталі наукової і технічної інформації PhYs.org.

Коронавірус у світі: скільки тривали локдауни у різних країнахТривалість локдауну в Британії становила 110 днів, у Франції – 87 днів. В Україні весняний локдаун і карантин вихідного дня тривали 108 днів.

«Відбулося значне зниження викидів з галузей промисловості - найбільших забруднювачів, і це вчинило негайну, короткострокову дію на температуру», - заявив провідний автор дослідження, вчений NCAR Ендрю Геттельман.

Фахівці пояснили, що потепління відбулося внаслідок скорочення викидів аерозолів, які блокують сонячне світло.

Через малу кількість аерозолів, які відображають тепло від Сонця назад в космос, більша частина сонячного тепла досягла планети. За даними вчених, це було особливо відчутно помітно в промислово розвинених країнах, що викидають багато аерозолів в атмосферу.

Як сказано в публікації, температура навесні 2020 року було на 0,1-0,3 градуса Цельсія вище, ніж такого ж періоду роком раніше.

Нагадаємо, у Києві тільки за січень зафіксували 9 погодних рекордів, коли температура перевищувала багаторічні значення.

В ООН заявляли, що глобальне потепління стане причиною багатьох катастроф.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: