Підкуп голови Фонду держмайна: суд стягнув заставу обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про стягнення застави з обвинуваченого, який виїхав до держави-агресора.

Вищий антикорупційний суд стягнув 4,2 млн грн застави з Віталія Колеснікова, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує в спробі підкупу голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка.

Таке рішення 1 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання.

Як відомо, Колесніков виїхав до Росії і досі не повернувся до України. Водночас до нього був застосований запобіжний захід у вигляді застави з покладанням обов'язків, серед яких, зокрема, прибуття до суду за викликом. Через порушення обов'язків прокурор САП Юрій Олефір просив стягнути заставу Колеснікова на користь держави, а також заочно його заарештувати.

«Клопотання прокурора САП про звернення застави в дохід держави та обрання запобіжного заходу – задовольнити. Звернути в дохід держави та зарахувати до спеціального фонду державного бюджету України 4 204 000 грн, внесених заставодавцем в якості застави за обвинуваченого Віталія Колеснікова на підставі ухвали ВАКС. Обрати відносно обвинуваченого Колеснікова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», – оголосив головуючий суддя Віктор Ногачевський.

Суддя також додав, що з моменту затримання Колеснікова і не пізніше 48 годин його необхідно доставити до Вищого антикорупційного суду та розглянути питання про застосування обраного запобіжного заходу або більш м'якого.

Як вважає слідство, восени 2019 року троє осіб запропонували голові Фонду держмайна $5 млн неправомірної вигоди в обмін на призначення на посаду директора ПАТ «Одеський припортовий завод», 99,5% акцій якого належать державі, наперед визначеної особи та сприяння у здійсненні господарської діяльності з вказаним підприємством. Їх було затримано одразу після надання першої частини неправомірної вигоди, а саме - $50 тис. Пізніше їм повідомили про підозру.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про Валерія Троця, Віталія Колеснікова і Сергія Щербака. Нещодавно один із підозрюваних, а саме Щербак, пішов на угоду зі слідством. Вищий антикорупційний суд цю угоду затвердив і визнав його винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України. Також судді призначили йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, зі звільненням від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком у 3 роки.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу про підкуп голови ФДМ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: