Західний вітер: Росія та Білорусь почали масштабні військові навчання

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

10 вересня в Росії і Білорусі почалися масштабні навчання «Захід 2021», в яких задіяно до 200 тисяч військовослужбовців з обох країн. Маневри триватимуть до 16 вересня. Одночасно президент Росії Володимир Путін і Олександр Лукащенко на зустрічі в Москві узгодили всі 28 інтеграційних програм в рамках Союзної держави між РФ і Білоруссю, включно зі створенням єдиного оборонного простору. Що це означає для України?

Офіційне відкриття навчань «Захід 2021» відбулося напередодні, 9 вересня. А в п'ятницю, 10 вересня, маневри перейшли в активну фазу. У навчаннях візьмуть участь до 200 тис. військовослужбовців з Росії та Білорусі, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів, які будуть діяти в Балтійському морі.

За легендою навчань, умовна держава «Полярна республіка» надає силовий тиск на «Центральну федерацію» (очевидно, прообраз Росії і Білорусі), яка переростає в збройний конфлікт. Тому перший етап навчань, який триватиме три дні, присвячений відпрацюванню управління частинами і об'єднаннями під час супротиву умовному нападу на Білорусь.

Для участі у другому етапі, який триватиме протягом чотирьох днів, запрошені військові контингенти з Вірменії, Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Індії, Киргизстану, Монголії, Сербії та Шрі-Ланки. Таке представництво, очевидно, має показати, що Росія має у своєму розпорядженні певну кількість союзників, які можуть виступити на її стороні, в разі великого конфлікту з Заходом. Спостерігати за ходом маневрів будуть військовослужбовці з Китаю, В'єтнаму, М'янми, Пакистану та Узбекистану.

Самі навчання проходитимуть на 13 полігонах. У Білорусі це Обуз-Лесновский і Брестський, а також авіаційні полігони Романовський і Ружанський.

У Росії можуть бути задіяні дев'ять полігонів у Західному військовому окрузі. Це Муліно в Нижегородській області, Кирилівський (Ленінградська обл.), Струги Червоні (Псковська обл.), Погоново (Воронежская обл.), Хмелівка і Правдинський (Калінінградська обл.), а також авіаційні полігони Добровольський (Калінінградська обл.), Дорогобуж (Смоленська обл.) і Вольський (Саратовська обл.).

Принаймні, два полігони – Погоново і Брестський – розташовані досить близько до кордонів України. Про те, що це може означати – ми розповімо трохи пізніше. А поки слід зазначити, що основні події навчань пройдуть далеко від України. Значна частина локацій розташовані в Калінінградській, Псковській і Ленінградській областях, а значить загроза, можлива, насамперед, для країн Балтії і Польщі. Саме ці держави найбільше і «напружилися», побоюючись різних провокацій, пов'язаних із масштабною військовою присутністю Росії і Білорусі неподалік від своїх кордонів.

Побоювання висловлювалися і в Україні. Ми дуже добре пам'ятаємо події квітня 2021 року, коли Росія стягнула сильний військовий контингент до кордонів з Україною, прикриваючись саме навчаннями. Однак на сьогоднішні в Кремлі запевняють, що «Захід 2021» не спрямований проти будь-якої країни і, швидше за все, це є правдою. Велика частина полігонів, на яких проходитимуть навчання, розташовані в стороні від кордонів з Україною, а напад на країни Балтії і Польщі, які є членами НАТО, також вкрай малоймовірний.

Найбільше Україні слід побоюватися відкладених наслідків цих навчань. Наприклад, остаточного переходу Білорусі в орбіту Російської Федерації, що кидає нашу країну в стратегічне напівоточення, коли військова загроза буде виходити не тільки зі сходу і півдня, а й з півночі. На сьогоднішній день відносини між Білоруссю і Україною зіпсовані і сама політична ситуація штовхає Олександра Лукашенка в обійми Путіна. Одночасно з офіційним відкриттям навчань «Захід 2021», в Москві Лукашенко і Путін погодили всі 28 інтеграційних програм у межах так званої Союзної держави між РФ і Білоруссю, включно зі створенням єдиного оборонного простору.

У межах цього процесу, в Брестській області створено навчально-бойовий центр спільної підготовки ВПС і військ ППО Білорусі та Росії. Для цього на аеродром у Барановичах, який розташований менш ніж в 500 км від Києва, були перекинуті російські винищувачі Су-30 СМ. Військовослужбовці обох країн вже заступили до спільної охорони повітряних кордонів Союзної держави.

Останнім поштовхом у сторону створення такої собі військової конфедерації з Росією для Олександра Лукашенка може послужити, наприклад, масштабний теракт за участю «українських націоналістів», раптово розкритий на території Білорусі відмобілізованими з нагоди навчань російськими і білоруськими спецслужбами. А те, що росіяни чудово вміють створювати подібного роду інформаційні приводи, показала недавня історія із затриманням кримських татар і заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова в окупованому Криму.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: