Дружина заступника генпрокурора Симоненка придбала новий «мерседес» за 5% вартості – НАЗК

Читать на русском
Дружина заступника генпрокурора придбала мерседес за неринковою ціною. В НАЗК вважають це ознакою корупції.
Офіс генерального прокурора

Дружина заступника генерального прокурора України Олексія Симоненка придбала у 2017 році новий Mercedes за ціною, у 20 разів нижчою від вказаної у митній декларації.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки декларації Олексія Симоненка за 2020 рік, передає «Слово і діло».

За даними НАЗК, Олексій Симоненко задекларував автомобіль Mersedes-Benz S-cupe 400 2016 року випуску вартістю 80 тисяч гривень. Це авто його дружина Олена Симоненко придбала 10 серпня 2017 року. При цьому декларант не надав договір купівлі-продажу. За його словами, документи не збереглися, і вартість цього автомобіля він записав зі слів дружини.

Дружина заступника генпрокурора придбала мерседес за неринковою ціною. В НАЗК вважають це ознакою корупції.
Mersedes-Benz S-cupe 400 2016 року випускуAvoRia

Поліська митниця Держмитслужби надала НАЗК документ, згідно з яким цей автомобіль був ввезений на територію України з-за кордону за митною вартістю 1 млн. 661 тис. грн.

«Крім того, проведеним аналізом даних з вебсайту «Авторіа» виявлено, що ринкова вартість автомобіля на дату набуття дружиною становила 1 млн. 693 тис. грн. Тобто член сім'ї придбав у 2017 році легковий автомобіль за ціною нижчою від мінімальної ринкової вартості такого аналогічного автомобіля на дату набуття права власності», - зазначається у висновку НАЗК.

Зарплати антикорупціонерів: скільки в серпні заробили глави НАБУ, НАЗК і САПУ в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука була найвища зарплата в серпні.

Симоненко пояснив, що цей автомобіль був єдиним транспортним засобом в сім'ї.

В НАЗК зазначають, що це може свідчити про наявність у діях Симоненка ознак адміністративного правопорушення, пов'язаного із корупцією за ч.1 ст. 172-5 КУпАП. Згідно із висновком НАЗК, дружина Симоненка могла отримати подарунок, а це закон трактує як «отримання неправомірної пільги у зв'язку із здійснення ним діяльності, пов'язаної з виконанням функцій держави».

Втім, за законом притягнути до відповідальності за це адміністративне правопорушення можна не пізніше двох років з дня його вчинення. Позаяк з 2017 року минуло понад два роки, НАЗК не має підстав вживати заходів реагування.

Нагадаємо, Олексій Симоненко призначений на посаду заступника генпрокурора 27 березня 2020 року. До цього він 14 років працював в органах прокуратури та Служби безпеки України.

Раніше «Слово і діло» писало, що, за словами голови НАЗК Олександра Новікова, Офіс генпрокурора блокує отримання інформації щодо народного депутата Олександра Дубінського.

Також читайте про те, чому нардеп від ОПЗЖ Василь Німченко не вважає порушенням призначення родички своєю помічницею.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: