Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 21-24 вересня

Читать на русском

У Верховній раді топтема останніх тижнів – можлива відставка спікера Дмитра Разумкова. Сам Разумков тривалий час заперечував наявність таких чуток і лише буквально кілька днів тому підтвердив, що вони є. Сам звільнятись з посади не збирається, але і чинити перепони депутатам не буде, якщо вони захочуть збирати голоси. Тему з відставкою сьогодні згадали на Погоджувальній раді. Детальніше про це, а також про те, за що фракції та групи готові голосувати на пленарному тижні – в матеріалі «Слово і діло».

Дмитро Разумков тиждень тому вдруге захворів на коронавірус і тому підключився до Погоджувальної ради онлайн (вестиме пленарні засідання, отже, Руслан Стефанчук).

У своєму виступі на засіданні Разумков повідомив, що звернеться до правоохоронних органів через чутки про скуповування голосів «за деякі відставки». «Якісь розмови, хтось комусь пропонує 50, 70, 100 тисяч за голос, за деякі відставки. Я не зовсім розумію, в яких кабінетах це відбувається, хто веде такі переговори, але це точно негативно впливає на діяльність і на імідж Верховної ради України. Я особисто майже впевнений, що це не відповідає дійсності, але я хотів би звернутися до антикорупційних органів, щоб вони все ж взяли цю інформацію, пропрацювали і, сподіваюся, спростували ті дані», – сказав спікер.

Склалася ще одна, за словами Разумкова, дивна ситуація: всі фракції одночасно не згодні з порядком денним парламенту і вранці надіслали свої пропозиції. Серед них була навіть фракція «Слуга народу». «Це досить рідко у нас буває. Наприклад, якщо ми говоримо про фракцію «Слуга народу», то ні разу за минулу сесію таких звернень не було. Ми знаходимося в постійній комунікації з головами комітетів, вони постійно подають свої пропозиції до порядку денного. І наскільки я пам'ятаю, таких випадків раніше ми з вами не спостерігали», – зазначив спікер.

Так, монобільшість запропонувала включити до порядку денного на тиждень законопроєкт про олігархів і «ресурсний» законопроєкт. Цю пропозицію, крім «Слуги народу», підтримали групи «Довіра» та «За майбутнє». Разумков при цьому попередив, що ініціативи не готові до голосування: «Немає ні таблиць, ні висновків Головного юридичного управління, ні багатьох інших питань, які будуть пов'язані з ним. Якщо цього не станеться, буде виникати питання про неможливість його розгляду».

Хто зі спікерів Верховної ради найдовше затримався на посадіГлава Верховної ради є однією з найвищих державних посад у законодавчій владі. Хто зі спікерів парламенту найдовшу був на своїй посаді, дивіться на інфографіці.

Також на Погоджувальній раді говорили про те, що Верховна рада повинна відреагувати на вибори в Держдуму Росії, які пройшли і на окупованих територіях України.

У п'ятницю під час години запитань до уряду виступить прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який повинен розповісти про готовність України до опалювального сезону. Крім того, у вівторок, 21 вересня, уряд презентує народним депутатам проєкт бюджету-2022. Також на порядку денному Ради зміни до бюджету на цей рік, законопроєкт щодо дерегуляції трудових відносин, законопроєкт про Фонд гарантування кредитів для аграріїв.

«Слуга народу» запропонувала в четвер або п'ятницю проголосувати постанову про вибори до російської Держдуми.

В «Опозиційній платформі – За життя» вже виступили проти проєкту бюджету-2022: Вадим Рабінович назвав його «бюджетом остаточної і безповоротної бідності». Фракція також закликала запровадити мораторій на виплату зовнішніх запозичень. «Батьківщина» теж назвала проєкт бюджету «продовженням епохи бідності».

«Голос» повідомив, що вніс законопроєкт з пропозиціями щодо внесення змін до бюджету. Фракція, зокрема, пропонує виділити гроші на кисневі станції, школи і фонд підтримки підприємців.

Нагадаємо, як минув перший пленарний тиждень шостої сесії, можна прочитати в нашому матеріалі.

На інфографіці – з яким результатом виконання обіцянок фракції та групи увійшли в шосту сесію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: