Учасник зустрічі в Офісі президента розповів, коли мають розблокувати очищення ВРП

Читать на русском
У Національному агентстві розповіли, що на зустрічі в президентській адміністрації керівник органу суддівського врядування пообіцяв призначити членів комісії.

На зустрічі в Офісі президента щодо судової реформи голова Ради суддів Богдан Моніч пообіцяв на початку жовтня призначити від органу членів Етичної комісії, яка має займатися очищенням Вищої ради правосуддя.

Про це в інтерв’ю «Слово і діло» розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«За результатами зустрічі була спільна заява учасників. У ній вказано, що закони ухвалені Верховною радою щодо судової реформи, як і будь-які закони, якщо ми правова держава, мають бути виконані. Наскільки я зрозумів позицію голови Ради суддів, на початку жовтня вони призначать своїх представників до Етичної комісії», – сказав він.

Голова НАЗК додав, що Моніч пообіцяв призначити до комісії більш якісних кандидатів ніж ті, що подавалися.

13 вересня відбулося засідання Ради суддів, на якому розглядалося питання судової реформи. Зокрема, Рада суддів мала призначити кандидатів до конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Етичної комісії Вищої ради правосуддя. Судді змогли визначитися з кандидатами до конкурсної комісії ВККС, а ось до Етичної комісії нікого не призначили.

Як відомо, Верховна рада ухвалила законопроєкт про судову реформу. Ним передбачено створення у складі Вищої ради правосуддя Етичної комісії, яка займатиметься очищенням ВРП. До складу комісії мають увійти міжнародні експерти, які матимуть вирішальний голос, та представники Ради суддів України. Вказаний закон був підписаний президентом Володимиром Зеленським.

Також парламент ухвалив проєкт закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, ВРП дала старт судовій реформі, в тому числі, створенню Етичної комісії. У Раді попросили номінувати осіб до складу Етичної комісії, яка буде перевіряти на доброчесність чинних членів ВРП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: