Рада суддів заблокувала реформу Вищої ради правосуддя

Читать на русском
Члени Ради суддів України не змогли обрати трьох членів комісії, яка мала розпочати судову реформу з очищенням дисциплінарного органу.
Засідання Ради суддів

Рада суддів України не змогла обрати кандидатів до Етичної комісії, яка мала зайнятися очищенням складу Вищої ради правосуддя та, відповідно, розпочати новий етап судової реформи.

Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію засідання Ради суддів.

«За результатами таємного голосування з обрання кандидатів до членів Етичної комісії за квотою Ради суддів жодний з кандидатів не набрав голосів...», – сказав голова Ради суддів Богдан Моніч.

Загалом в засіданні брали участь 26 членів Ради суддів, четверо з них підтримали такі кандидатури як членів Етичної комісії: судді апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Миколи Глотова, судді Львівського апеляційного адміністративного суду Василя Клюби та судді Пустомитівського районного суду Львівської області Миколи Кіпчарського. П'ять голосів отримала суддя Верховного суду Ганна Вронська. Водночас 16 членів Ради суддів не підтримали жодного кандидата.

Плани на судову реформу: що обіцяють політики і яким обіцянкам не судилося здійснитисяВолодимир Зеленський обіцяє запровадити суд присяжних і урізати повноваження суддів КСУ, а Петро Порошенко обіцяв запустити Антикорупційний суд.

Як відомо, Верховна рада ухвалила законопроєкт про судову реформу. Ним передбачено створення у складі Вищої ради правосуддя Етичної комісії, яка займатиметься очищенням ВРП. До складу комісії мають увійти міжнародні експерти, які матимуть вирішальний голос, та представники Ради суддів України. Вказаний закон був підписаний президентом Володимиром Зеленським.

Також парламент ухвалив проєкт закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, ВРП дала старт судовій реформі, в тому числі, створенню Етичної комісії. У Раді попросили номінувати осіб до складу Етичної комісії, яка буде перевіряти на доброчесність чинних членів ВРП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: